logo
 
twitter
Editörler Tarafından
Seçilen İlginç Anılar

(1.098 Maç)

sayfa /44>>

1939-1940 Sezonu
İstanbul Ligi 1. Hafta Maçı
Fenerbahçe 1-0 Galatasaray

1940-1941 (Özel Maç)
İncirlik Gençlik - Seyhanspor

2014 Sezonu
Turkish Airlines Antalya Kupası Final Maçı
Celtic FC 0-0 Galatasaray (Penaltılarla 4-5)

1985-1986 Sezonu  
UEFA Kupası 1. Tur 2. Maçı
Beşiktaş 0-1 Athletic Bilbao

1987-1988 Sezonu
1. Lig 19. Hafta Maçı
Boluspor 1-1 Galatasaray

2004 Avrupa Futbol Şampiyonası Finalleri  
Çeyrek Final Maçı
Portekiz 2-2 İngiltere (Penaltılarla 6-5)

1984 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri  
6. Grup 17. Maçı
Batı Almanya 5-1 Türkiye

2022-2023 Sezonu
UEFA Avrupa Konferans Ligi Son 16 Turu 2. Maçı
Demir Grup Sivasspor 1-4 ACF Fiorentina

1920-1921 (Özel Maç)
AC Sparta Prag 12-0 Galatasaray

1988-1989 Sezonu  
1. Lig 25. Hafta Maçı
Beşiktaş 4-0 Malatyaspor

1990-1991 (Özel Maç) Sezonu
Zoran Simoviç Jübile  Maçı
Galatasaray 1-3 Everton FC

1990-1991 Sezonu  
1. Lig 1. Hafta Maçı
Gaziantepspor 0-1 Beşiktaş

1990-1991 Sezonu  
1. Lig 1. Hafta Maçı
Fenerbahçe 1-6 Aydınspor

1990 Dünya Kupası Finalleri
Final Maçı
Batı Almanya 1-0 Arjantin

1990 Dünya Kupası Finalleri
Çeyrek Final Maçı
İngiltere 3-2 Kamerun (Uzatmalarda)

1990 Dünya Kupası Finalleri
Çeyrek Final Maçı
Batı Almanya 1-0 Çekoslovakya

1990 Dünya Kupası Finalleri  
A Grubu 3. Maçı
İtalya 2-0 Çekoslovakya

1990 Dünya Kupası Finalleri
Son 16 Turu Maçı
Kamerun 2-1 Kolombiya (Uzatmalarda)

2004-2005 Sezonu
Süper Lig 12. Hafta Maçı
Konyaspor 2-2 Beşiktaş

2004-2005 Sezonu
Süper Lig 11. Hafta Maçı
Trabzonspor 4-1 Diyarbakırspor

2006 Dünya Kupası Elemeleri  
2. Grup 3. Maçı
Türkiye 4-0 Kazakistan

2004-2005 Sezonu  
Süper Lig 6. Hafta Maçı
Fenerbahçe 3-1 Malatyaspor

2004-2005 Sezonu
Süper Lig 5. Hafta Maçı
Sakaryaspor 1-4 Beşiktaş

2006-2007 Sezonu
3. Lig 3. Grup 13. Hafta Maçı
Balıkesirspor 5-2 Yeni Burdur Gençlikspor

2006-2007 Sezonu
3. Lig 3. Grup 1. Hafta Maçı
Balıkesirspor 2-1 Denizli Belediyespor




Sadece Video Yüklü Maçları Göster


1932-1933 Türk Milli Takım (Özel Maç)
Dostluk Maçı
04.11.1932, Cuma, 15:30
Taksim
İstanbul, Türkiye
Turkiye.png
Türkiye
2-3Bulgaristan.png
Bulgaristan


iki takım arasındaki tüm maçları gör...


          bu maça tüm yazılanları gör...yazi
bu maçla ilgili
anım/bilgim var









  •  
    GB
    B
    ilginc ani 201406  maç linki

    18 haziran 1965 tarihli milliyetten;

    bir vahap vardı...

    2 sterling'le avrupa yolunda...

    halit kıvanç

    1

    öldüğü zaman, cebinde 375 kuruş çıktı. 33 yıl önce türk sınırından çıktığı zaman da, cebinde sadece 2 ingiliz lirası vardı. paris’te racing kulübü kapısından girdiğinde ise, o 2 ingiliz lirası bile yokta cebinde...

    ve sonra bu adam, türkiye’nin ilk profesyonel futbolcusu, evet, futbolü para için oynayan ilk türk olarak spor tarihimize geçiyordu.

    yakın arkadaşlarının deyimiyle «futbol, onu aç öldürmüştü». doyurmamış, yaşatmamıştı. fakat o, günüyle, gecesiyle, ömrü boyunca futbol için yaşamıştı. türkiye’de meşin top kovalandıkça da, gönüllerde, hâtıralarda yaşayacaktı.

    işte biz de, türk futbolünün ölmezleri arasında yer alan vahap özaltay'ın renkli hayat hikâyesinden bâzı sahneler sunmakla, hem aziz hâtırasını bir daha anmak, hem de kendisini yeni kuşaklara gereği gibi tanıtmak amacındayız...

    11 ocak 1932 pazartesi akşamı saat 19.40 da sirkeci'den kalkan trende çikolata tenli türk futbolcusu da vardı.

    vahap, ingiltere'ye, hem de g günlerin en ünlü takımı arsenal'de futbol oynamağa gidiyordu. garda kendisini uğurlayanlardan «olimpiyat» dergisi muhabirine «evet, demişti, londra'ya arsenal'e gidiyorum. henüz bir anlaşmam yok. ama ümitliyim... »

    ve ümitlerle dolu, trene binmişti seviniyor, yerinde duramı yordu. «oğlum vahap, avrupa'ya gidiyorsun... arsenal'e... rüyaların hakikat olacak...»

    lokomotif kilometreleri yutuyordu bir yandan... birden kompartımanlardan bir ses duyuldu «uzunköprü... uzunköprü...»

    az sonra, sarmalı, kordonlu -vahap'ın deyimiyle- «romanya generallerine benzer üniformalı» bir gümrük memuru gelmiş ve «üzerinde para var mı?» demişti. vahap garipsedi bu soruya: «dostum, cevabını verdi, cebinde paran olmayan avrupa'ya seyahateçıkar mı?» bu cevap, tuzluya oturacaktı vahap'a... «müsaadesiz ecnebi parası çıkârmak yasaktır» diyen memur. vahap’ın bütün parasını gümrükte alıkoyacaktı.

    * * *

    ilerleyen yol, vahap’ın ümidini arttırmıştı. mendil cebinde. gümrükte söylemeyi unuttuğu 2 ingiliz lirası buluvermişti. tren bileti calsis’ye kadar olduğundan, «eh, diyordu vahap, bu 2 ingilizle ekmek» yer, su içer, idare ederim.» bu sırada karşısında bir yolcu binmişti. bir italyan.. acaba italyan yol arkadaşı yardım eder miydi? belki de onun yolluğundan faydalanır, karnını rahatça doyururdu. vahap bu düşünceler içinde, sadece 2 sterling olduğunu söyler söylemez, italyan kompartıman arkadaşı, «ah, dedi rica etsem.... bende hiç para yok!.. milano'ya kadar yiyeceğinize ortak olsam!.» 2 ingiliz'e bir italyan ortak çıkmıştı.

    * * *

    vahap, manş’ı görüşünü «top» dergisinde söyle anlatmıştı: «...manş'ı gürünce, bizim gazetelerde manş’ı geçen yüzücülere ait haberleri hatırladım. bunları okudukça, hani biz de yüzeriz o kadar, der geçerdik. ama bu manş, başka manş... çift uskurlu vapurlar bile manş'ın akıntılarını yarıp geçeceğim diye ne yapacağım bilmiyor.»

    bir ara vapurda karsısında yolcunun koltuğunda «14» numarayı görmüştü. «13 de yakınlarda olmalı.. kim, oturuyor bu uğursuz numarada?» diye düşündü. aradı, taradı... sonunda tepesine baktı. 13 numaralı koltukta oturan, kendisinden başkası değildi.

    dover'e yâni ingiliz adasına ayak bastığında ise, «13» ün uğur getirmediğini hemen anlayacaktı: ingiliz polisi sokmuyordu vahap’ı... «niye geldiniz?» demişlerdi. «futbol oynamak için..» vahap’ın bu cevebına gülmüştü polisler: «burada herkes futbol oynuyor... bunun için taa türkiye'den kalkıp gelinir mi?» vahap, o günlerde alınan bir kararla ingiliz adasında yalnız ingiliz futbolcularının oynayabileceğini, ancak sınırda öğrenmişti. «şimdi ne olacak?» diye sordu polislere, ingilizler gayet nâzikti: «sizi getiren vapur iki saat sonra fransa'ya dönecek.»

    * * *

    iki ingiliz lirasını da yolda italyan’la ortak tüketen vahap, böylece beş parasız paris'e gelmişti. fakat rastladığı bir türk hariciyecinin yardımıyla racing'e başvurdu. ummadığı bir anda da bu ünlü kulübün antrenmanında buldu kendini... yalnız şaşırmıştı vahap... antrenmana kilot ve altay'dan getirdiği siyah - beyaz forma ile çıktığı halde, öteki futbolcular uzun pantalon, kalın formalarla sahadaydı. «böyle napoleon kıyafetiyle futbol oynanır mı?» diye düşünen vahap, «antrenmanın eşofmanla yapıldığını» ilk defa görüyordu. evet, ilk türk profesyoneli bundan 33 yıl önce antrenmanda ilk eşofmanı giyiyordu.

    devamı var...

    (Hasan Cemal Polat "Hasan Polat", 30-12-2014 14:01:05)

     





  •  
    GB
    B
    ilginc ani 201410

    19 haziran 1965 tarihli milliyetten;

    bir vahap vardı...

    zamora'ya attığı müthiş kafa golü

    halit kıvanç

    2

    bugün çoklarının «millî futbolcu» olarak tanıdığı vahap özaltay, ay - yıldızlı formayı futbol sahalarından önce atletizm pistlerinde giymişti.

    1932 eylülünde izmir'de 400 metre şehir rekorunu kıran vahap, bir ay sonra da atina'da düzenlenen balkan olimpiyatlarında 4x400 türk bayrak takımında koşmuştu.

    ay - yıldızlı ekibin ilk elamanı olarak yarışa başlayan özaltay, başarılı bir koşudan sonra bayrağı ikinci adamımız mehmet ali’ye (şimdi türkiye işçi partisi genel başkanı olan mehmet ali aybar'a) vermişti.

    * * *

    vahap, «millî atlet» ünvanını kazandıktan bir ay sonra da, milli futbol takımımızda yer aldı. 1932 kasımında taksim stadında oynanan ve 3 - 2 mağlûbiyetimizle kapanan türkiye bulgaristan milli maçında santrforumuzdu. maçtan sonra spor dergilerinde yayınlanan yazılar arasında, sadun galip’in vahap hakkındaki şu satırları dikkati çekmişti: «...vahap açıklarla oynamadı, oyunu açamadı. ama güzel hareketler yaptı. en güzeli, soldan gelen topun üstünden atlayarak sağiçe bir sayı fırsatı hazırlamasıi bir de yine sağiçe eşapelik bir pas vermesiydi. bulgar merkez muhacime tefevvuk etti.»

    * * *

    vahap’ın unutulmayan golerinden biri, çağının en ünlü kalecisi ispanyol zamora'yı altedişiyle doğmuştu. racing'in bilbao karmasiyle maçında sağaçığın uzattığı topa vahap, penaltı noktasında öyle bir sıçramış ve kafayı öyle vurmuştu ki... o kudretli zamora'nın uçması fayda vermemiş, top ağlara takılmıştı. fransız halkı bir ağızdan «veyap veyap» diye bağırarak stadı inletmişti o gün...

    * * *

    vahap'ın bir başka golü de, kendisine «ingiliz adalarında gol atan ilk türk üvanını kazandırdı. londra'daki racing - chelsea maçında fransa takımının 2-1'lik galibiyetini sağlayan golü, vahap atmıştı. chelsea'nın güçlü kalecisi woodley, vahap'ın âni atağı karşısında şaşırmış, sert bir şut beklerken, türk futbolcusunun mükemmel plâsesine şahit olmuştu. ingiliz kalecisi atladığı anda, top çoktan ağlardaydı. ingilizleri ingiltere'de yenen golün kahramanı türk vahap, paris'e dönüşünde bir kahraman olarak karşılanacaktı.

    * * *

    vahap, racing’e 5 bin türk lirasına transfer olmuştu. aylığı da 300 lira idi. az mı? o günlerde zeytinyağının kilosu da 25 kuruştu racing yöneticileri, vahap'a «diğer futbolculara duyurmamak kaydı ile» ayrıca ayda 200 lira kadar prim de veriyorlardı. aslında racing'de hiçbir futbolcu, ötekinin kaç para aldığını bilmiyordu.

    * * *

    vahap, ilk gidişinde racing'de uzun yıllar oynayacaktı. ama arada racing'in istanbul'a gelişi, işleri karıştırdı. özaltay, «türk takımına karşı oynamam» diye direndikçe, fransızlar «açıktan gol primi» vâad ediyorlardı. fenerbahçe maçına zorla çıkardılar. ama vahap topa ayağını sürmedi doğru dürüst... bu da, fırtına kopardı. sonunda kopan ise, vahapla racing arasındaki bağlar oldu. racing, fransa’ya vahap’sız döndü.

    * * *

    vahap, 1936 olimpiyatları öncesinde büyük form göstermişti. hele izmir'in yetiştirdiği diğer iki yıldız, sait ve fuat'la kurdukları üç orta türk futbolünün unutulmayacak bir çağını yaratmıştı. meselâ avusturya'nın fırtına takımı first vienna, istanbul ve izmir karmaları önünde coşarken, izmir'in «sait - vahap - fuat» üç ortası karşısında sönüvermişti. fuat ve sait'in gollerine biri kafa, öteki nefis sutla iki gol ekleyen vahap, izmir'in viyanalıları 4-1 yenmesini sağlamıştı. bu üstün form'a rağmen, vahap 1936 berlin olimpiyatlarına götürülmedi. o günlerin dedikodusu gerçekten garipti:hitler siyah
    ırktan hoşlanmadığı için vahap’ın milli kadrodan çıkarıldığı söylenip durmuştu.

    * * *

    1936’da tekrar racing'e giden özaltay, fransa’da bir yıl daha oynamıştı. ancak fransızlar, takımlardaki yabancı oyuncu sayısını azaltıyor, üçten ikiye, ikiden de bire indiriyorlardı. buna rağmen, racing’deki tek yabancı da, türk vahap’tı. bir başka yabancı alabilmek için, vahap’a fransız uyruğuna geçmesini teklif ettiler. vahap, «ben vatan haini olamam» dedi ve racing'i bırakıp kesin olarak yurda döndü.

    devamı var...

    (Hasan Cemal Polat "Hasan Polat", 30-12-2014 14:43:22 ~ 16:22:47)

     



          bu maça tüm yazılanları gör...yazi
bu maçla ilgili
anım/bilgim var







Aynı Dönemdeki Diğer Özel Milli Maçlar...


Türkiye

1932-1933 Türk Milli Takım (Özel Maç)

Dostluk Maçı: Türkiye 10-5 Beşiktaş (9)
Dostluk Maçı: Türkiye 1-2 Macaristan B (25)
Dostluk Maçı: Türkiye 1-4 Macaristan B (Erteleme) (45)
Dostluk Maçı: Türkiye 2-3 Bulgaristan (Bu maçtasınız)

Bulgaristan


Dostluk Maçı: Türkiye 2-3 Bulgaristan (Bu maçtasınız)

* Listedeki maçlardan birinin sayfasına gitmek için üzerine tıklayın...
* Oynanmamış maçlar listede yer almaz...

mnu_alt

basında macanilari.com ||  basılı yayınlardan alıntılar ||  Bize Ulaşın ||  teşekkürler ||