ilk basımı 2002 olan "dünya kupası" kitabında levent özçelik'in "dünya kupası anıları" başlıklı yazısından;
1998 dünya kupası şu ana kadar tanık olduğum finaller içinde en çok keyif aldığım organizasyondu. ilk kez 32 takımın katıldığı finaller, hem oynanan futbolun kalitesi, hem de maçlara olan ilginin üst düzeyde oluşu nedeniyle hoş anılar bırakarak girdi tarih sayfalarına. ilginin yüksek olmasında kuşkusuz ev sahibi fransa'nın finallere kadar yoluna devam etmesi ve fransız seyircilerin kupa heyecanından kopmaması hatırı sayılır bir faktördü.
fransa'da dünya kupası boyunca ikişer kişiden oluşan ekipler halinde değişik şehirlerde kaldık. ben ve yalçın çetin marsilya'daydık ve marsilya ile birlikte lyon ve st. etienne'deki maçlar bize aitti. ben finallerin başlama tarihinden on gün önce geldim paris'e, hem paris'te kamp yapan takımlardan haber geçmek, hem de magazin haberleri oluşturmak üzere. bir gün paris'in 80 kilometre dışındaki bir banliyöye gittik, brezilya'nın antrenmanını izlemek için. antrenman saat 14.00'de, paris'teki televizyon stüdyolarından türkiye'ye görüntü geçme saatimiz ise 18.00. yani çok dar bir zaman diliminde hem antrenmanı izleyeceğiz, hem röportajlarımızı yapacağız hem de bir saatlik yolda sıkışık paris trafiğini aşarak saat 18.00'de stüdyoya ulaşacağız. brezilya kampında takımın gelmesini bekliyoruz, sahanın tribünleri tıklım tıklım dolu. fransızlar brezilyalı yıldızları yakından görebilmek için antrenmana bir maç seyredecekmiş gibi ilgi göstermişler. güvenlik önlemleri üst düzeyde, çevrede kuş uçurtulmuyor. ve brezilya geliyor. onlarca basın mensubu ve televizyoncu saha ile tribünler arasında oluşturulmuş güvenlik koridorunda futbolcuları bekliyor. yıldızlar birer birer görünmeye başlıyor. flaşlar patlıyor, mini teypler kayıtta, tv mikrofonları uzatılıyor. ama nafile, hiçbir futbolcu yüzümüze bakmadan sahaya doğru yürüyor. muhtemelen antrenman sonrası röportaj verecekler ama bu bizim için çok geç... kameramız sürekli kayıtta, mikrofonumla meslektaşlarımı yara yara kendime bir yer açıyorum ve demir korkuluğun üzerine çıkarak az önce önümden geçen roberto carlos'a bağırıyorum: "roberto... roberto..." tüm gazeteciler bana bakıyor, "brezilya'dan arkadaşı mı acaba?" diye düşünüyorlar herhalde. roberto carlos isminin bağırıldığı yöne doğru dönüyor, yani bana doğru ve yürümeye başlıyor. yaklaştığında beni tanımadığını fark ediyor. ama artık iş işten geçmiş! belki de bunu bir espri olarak algılıyor ve antrenman öncesindeki tek röportajı alma fırsatını yakalıyoruz...
fransa'da belleğim eğer beni yanıltmıyorsa on maç anlatıyorum. benim ve yalçın'ın lyon ve st. etienne'deki maçlar için, bir aylık süre içinde toplam 11.000 kilometre yapıyoruz. yalçın'ın ehliyeti yok ama co-pilotluğu mükemmel. 11.000 kilometrenin tek bir kilometresinde dahi uyumuyor. süper bir yol arkadaşı. hem konuşuyor hem de konuşturuyor. (leman dergisindeki tiplemeleri seslendirmesindeki başarısı ile yalçm'ın bir başka yönünü de tanıyorum.) yine bir gece lyon dönüşün de marsilya'ya girdiğimizde tüm yolların trafiğe kapatıldığını görüyoruz. marsilya sanki savaş alanı gibi. ingiliz ve tunuslu holiganlar dünya kupası muharebesinde veledrom stadının yakınlarında sıcak çatışmaya giriyorlar. yüzlerce holigan ve polis yaralanıyor. olayları çıkaran tarafı tahmin etmek fazla zor değil. bu ingiliz holiganların çıkardığı ne ilk ne de son olay. '90 kupası'nda sicilya'da, '98'de marsilya'da, 2000 avrupa şampiyonasında charleroi'da ve ismini unuttuğum birçok organizasyonda hep başrolde değiller miydi?
tarih: 15 haziran 1998 hakemler: masayoshi okada (japonya), jeon young hyun (kore), dramane dante (mali)
ingiltere: david seaman, sol campbell, graeme le saux, paul ince, tony adams, gareth southgate, david batty, alan shearer, teddy sheringham (85' michael owen), darren anderton, paul scholes teknik direktör: glenn hoddle (ingiltere)
tunus: chokri el ouaer, sami trabelsi, mounir boukadida, hatem trabelsi (79' tarek thabet), kaies ghodhbane, adel sellimi, sirajeddine chihi, skander souayah (46' zoubeir baya), clayton, mehdi ben slimane (65' imed ben younes), khaled badra teknik direktör: henryk kasperczak (polonya)
goller: alan shearer (ingiltere) 43, paul scholes (ingiltere) 89
ilk basımı 2002 olan christian eichkler'in "futbolun beceriksizleri ansiklopedisi" kitabından;
gascoigne, paul, dahiyane yeteneklerine rağmen sonunda bir oyuncudan çok bir alkolik olarak kariyer yapmıştı. alkol düşkünlüğü yüzünden 1998'de dünya şampiyonası kadrosundan kovulmadan önce, kan çanağı gözlerle, kahramanı bryan robson hakkında demeç vermişti: "bir oturuşta 16 pint (bira) içip de ertesi gün futbol oynayabilen şimdiye kadar tanıdığım tek kişi o." 16 pint; bu, dokuz litreden fazla demekti. robson daha sonra fc middlesborough antrenörü olduğunda, müridi gascoigne'ni bir tedavi merkezine göndermişti. daha önce aynı nedenlerle ingiliz milli takımının eski antrenörü tony adams'ı de tedavi eden psikolog, yaşama biçimini değiştirmediği takdirde gascoigne'ne üç ihtimal sundu: "ya bok çukurunu boylarsın, ya hapishaneye düşersin, ya da 40. doğumgününü göremezsin." gascoigne 2001 yazında amerika'da tedavi olmaya gitti ve profesyonel yaşamının son sezonunda, fc everton'da, kendini ıslah olmuş bir alkolik olarak gösterdi.
not: gascoigne kadroya alınmadığı dünya kupasındaki ilk ingiliz milli takımının ilk maçına yazdım...
arjantin futbol holiganlarının yarın ingiltere'nin tunus ile oynayacakları karşılaşmada bir saldırı planı düzenleyecekleri öğrenildi. 1982 yılında falkland adaları'nın ingiltere tarafından arjantin'den alınması güney amerika ülkesinin halkının öfkesine neden olmuştu. bu öfkeyi aradan geçen 16 yıl bile dindirememiş olacak ki arjantin'in futbol holiganları bu karşılaşmada hesap sormak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söylüyorlar. fransız basınında çıkan haberlere göre, sayıları 150'yi bulan ve kendilerine ''yeni arjantin hareketi'' adını veren holiganlar, ingiltere-tunus maçının oynanacağı marsilya sokaklarının her bir yanına bildiri ve bez afişler asarak ingiltere'ye tepkilerini dile getirme hazırlıkları yapıyorlar. holiganlar, hazırladıkları afişlerde ''falkland bizimdir, ingilizler adamızdan çıkın'' şeklinde ingilizleri kınayan yazılar yazdılar. arjantinli taraftarlar, ingiltere'nin grubunda bulunan romanya, kolombiya ve tunus'a destek vereceklerini de açıkladılar. bu gelişmeler üzerine fransız polisi alarma geçerek önlemlerini iki katına çıkardı.
spor servisi - 16. dünya futbol şampiyonası'na bugün de 3 maçla devam edilecek. günün ilk maçında saat 15.30'da ingiltere ile tunus, marsilya'nın veledrom stadı'nda karşı karşıya gelecek.
g grubu'ndaki bu maçın hakemi japonya federasyonu'ndan masayoshi okada. arjantinli holiganların ingiliz taraftarlara yönelik hareketlerinden korkan fransız polisi, bu karşılaşma için geniş güvenlik önlemleri aldı.
yardımcı hakemler: jeon young hyun (kor), dramane dante (mli)
england: david seaman (gk), sol campbell, graeme le saux, paul ince, tony adams, gareth southgate, david batty, alan shearer (c), teddy sheringham (dk. 85 michael owen), darren anderton, paul scholes
yedekler: david beckham, steve mcmanaman, gary neville, nigel martyn, paul merson, robert lee, martin keown, les ferdinand, rio ferdinand, tim flowers
teknik direktör: glenn hoddle (eng)
tunisia: choukri el ouaer (gk), sami trabelsi (c), mounir boukadida, hatem trabelsi (dk. 79 tarek thabet), kais ghodhbane, adel el sellimi, sirajeddine chihi, skander souayeh (dk. 46 zoubeir beya), clayton, mehdi ben slimane (dk. 65 imed ben younes), khaled badra
yedekler: ferid chouchane, riadh jelassi, mourad el melki, riadh bouazizi, radhouane salhi, faycal ben ahmed, sabri jaballah, ali boumnijel
teknik direktör: henryk kasperczak (pol)
goller: 1-0 alan shearer (eng) 42' 2-0 paul scholes (eng) 89'
sarı kartlar: clayton (tun) 48', imed ben younes (tun) 70', kais ghodhbane (tun) 87', sol campbell (eng) 88'