(tercüman’ın 1990 basımlı büyük futbol ansiklopedisinden alıntıdır.)
bu final maçını fransa devlet başkanı albert lebrun da takip etti. bu final birbirine tam ters düşen iki futbol ekolünün çarpışması idi. bir tarafta tekniği yüksek, takım oyunu zayıf, rakip defansın içinde çok gol fırsatı harcayan macaristan, diğer tarafta anlaşmış, kontratak futbolunu yaratan italya vardı. italya ilerde bıraktığı üçlü, orta alandaki 5’lisi ve gerideki ikilisi ile kontratak futbolunu lanse etti. meazza ferrari ve piola bu takımın süper oyuncuları idi. macaristan takımında ise santrafor dr.sarosi bu kupanın süperleri arasında yeraldı.
daha ilk dakikalarda italya’nın süratli oyunu macarlar’ın yavaş futbolu üzerinde etkisini gösterdi.
maçtan sonra fransa devlet başkanı albert lebrun, dünya kupasını italya kaptanı meazza’ya verdi.
ertesi gün fransa’nın ünlü “auto” gazetesi şu başlığı attı: “italya zaferini 1 mayıs 1942’ye kadar koruyacak.”
ama ne yazık ki, 2. dünya harbinin patlamasıyla dünya kupası 1942’de yapılamadı.
brezilyalı leonidas 7 golle 3. dünya kupasının gol kralı oldu.
ilk basımı 2002 yılında olan yapı kredi'nin "top bir dünyadır" adlı kitabından;
erden güley'in "futbol bizim dünyamız" başlıklı yazısından;
italya posta idaresi, dünya kupası ile ilgili 9 pul çıkardı. pullardan 5'inde futbol figürleri yer aldı. mısır 9, italya kolonileri ise 8 puldan oluşan serileri tedavüle koydular.
dünya kupası ile ilgili olmasa da macaristan spor pulları serisinin 1000 kronluk pulunda futbola yer verdi.
ilk üç dünya kupası finalinde yer alan romanya da 1937 yılında bastığı 8 puldan oluşan spor serisinin 25+25 ley değerli pulunda futbolu konu etmişti. polonya 1952, monaco da 1953 yıllarında çıkardıkları spor pullarından birer tanesinde futbolu kullanmıştı. macaristan, 1953 yılında londra'da ingiltere'yi 6-3 yenisini, çıkardığı futbol pullan ile adeta kutlamıştı.
türkiye futbol ile ilgili ilk pul serisini, 1956 'a ülkemizde yapılan dünya askeri futbol şampiyonası finalleri anısına bas. 50-60-100 kuruş değerli üç pulun hatalı basımlı olanlarına da rastlanıyor.
ilk basımı 1997 olan eduardo galeano'nun "gölgede ve güneşte futbol" kitabından;
sonra italya'nın macaristan ile oynayacağı final günü geldi. mussolini için bu zafer bir ülke sorunuydu. karşılaşmadan bir gün önce italyan futbolcular roma'dan faşist lider tarafından imzalanmış, dört kelimelik bir telgraf aldılar: "ya galibiyet, ya ölüm!" ölmelerine gerek kalmadı, çünkü italya maçı 4-2 aldı. ertesi gün futbolcular, "duce"nin katıldığı kutlama törenlerine askeri üniformalarla geldiler.
günlük gazete la gazetta dello sport onlara şu şekilde övgüler yağdırdı: "bu, faşist sporun ırk bazında elde ettiği büyük bir zaferdir." bir süre önce italya resmi basını brezilya'ya karşı aldıkları galibiyeti şu sözlerle kutlamıştı: "zencilerin kaba kuvveti karşısında, italyan zekâsının zaferini kutluyoruz."
italya ve teknik direktörü pozzo, arka arkaya dünya kupası'nı kazanma başarısını gösteren ilk takım ve teknik direktör olurken, futbolcuları giuseppe meazza ve giovanni ferrari'de bu unvana layık olan ilk futbolcular oldular
1938 dünya kupası'nda sonra 12 yıl boyunca turnuva düzenlenemedi. çünkü, ikinci dünya savaşı başladı.ilk turnuvadan itibaren turnuvaların düzenlenmesinin baş mimari olan fransız futbol adamı jules rimet adını taşıyan dünya kupası, ikinci dünya savaşı yıllarında, italyan ottorino barrassi dünya kupası heykelini ayakkabı kutusunda saklayıp yatağının altına koyması ve kupayı uzun süre burada muhafaza etmesiilginçtir
bir önceki turnuvanın avrupa’da yapılmasından sonra arjantin 1938 oyunları için fifa’ya başvurdu. kupanın bir avrupa’da bir güney amerika’da düzenlenmesi gerektiğine inanıyodu. ama fifa avrupa takımlarının 1930’daki uruguay finallerine gidememesindeki sorunları aklından çıkarmıyordu ve çoğu avrupa ülkesinden üyelere sahip fifa, kupanın fransa’da yapılmasına karar verdi.arjantin bu kararı protesto ederek yine avrupa’da düzenlenen kupaya katılmamayı tercihleyen uruguayla birlikte kupanın dışında kaldı. 1938 yılı avrupa’da ikinci dünya savaşı’nın arifesiydi. kupa öncesi hitler’in almanya’sı avusturya’yı ilhak etti. avusturya kupaya katılan 16 takımdan biriydi ama almanya bu takımın tüm futbolcularını kadrosuna kattığını açıkladı. fifa bu oldu bitti karşısında sesini çıkartamadı ve kupaya 15 takımın katılmasına razı oldu. ilk kez ev sahibi ülkenin ve son şampiyonun doğrudan katıldığı dünya kupası olan 1938’de, maçları izlemek için bir ülkeden başka bir ülkeye turistik ziyaret yapma modası bu turnuvayla başladı.
paris’teki final mücadelesine ilgi ev sahibinin çeyrek finalde elenmesiyle biraz azalmıştı.maçı seyretmek için tribündeki yerlerini alanlar da, göze hoş gelen futbollarıyla beğeni toplayan macarlar’ın, son 4 yılda ancak 2 kez mağlup edilebilen victor puzzo’nun italya’sını ve golcüsü piola’yı durdurup durduramayacağını merak ediyordu. ama maça italyanlar hızlı başladı ve colaussi henüz 6.cı dakikada skoru değiştiriverdi. italyanlar’ın sevinci kısa sürdü. 2 dakika sonra macar titkos düzgün bir vuruşla beraberliği sağladı. ancak sahada piola vardı ve turnuvanın en iyi futbolcusu seçilen golcü seri gelişen atak sonucu 15. dakikada italyanlar’ı tekrar öne geçirdi. golden sonra da italya fırtınası dinmedi. perdeyi açan colaussi bir gol daha atarak devreyi italya’nın önde kapatmasını sağladı. ikinci yarıda italyanlar klasik katı savunma düzenlerine geçtiler ve kalelerindeki macar baskısı artmaya başladı. 70. dakikada kaptan sarosi, macarlar’ı tekrar umutlandıran golü attı. ama 10 dakika sonra italyan klasiği gerçekleşti, piola sol ayağıyla hedefi bulan şutla ağları buldu ve macar ataklarından bunalan takımını rahatlattı. italya 2. şampiyon olmuştu ve bunu da son 4 yılda 2 kez yenilerek başarmıştı. daha sonra teknik direktör olarak beşiktaş’ı çalıştıran italyanlar’ın kaptanı giuseppe meazza kupayı 2. kez kaldırıyordu.
the colombes stadium was not quite filled to capacity for the third world cup final. after france's exit, interest in the tournament dwindled and this was reflected in the attendances for the later matches. however, the crowd was eager to see whether the hungarians, with their flowing style of football, could halt vittorio pozzo's ıtalian side which boasted the outstanding centre-forward silvio piola.
when the ıtalians journeyed to the stadium, the streets were so crowded that their motorcoach could not get near the ground. manager pozzo immediately told the driver to turn around and take the team back to the hotel. he did not want his players sitting around on a bus before such a crucial game. ıt was another psychological ploy by the master tactician. the ıtalians reached the ground at the second attempt and then wasted no time in taking the lead. colaussi finished off a great move down the left when he volleyed into the corner of the net to beat the diving szabo.
ıt took hungary only two minutes to level the scores, when titkos hit a powerful shot into the roof of the net from an acute angle. titkos later became secretary to the hungarian fa and was eventually the national team coach.
piola, who had been the "player of the tournament", got his name on the scoresheet in the 16th minute when he finished off an intricate four-pass move in the hungarian penaltybox. ıtaly went in at half time with a 3-1 lead after colaussi scored his second goal in the 35th minute.
ıtaly played a solid defensive game in the second half, but came unstuck in the 70th minute when hungary's captain sarosi brought them back into the game with a goal which made it 3-2. however, eight minutes from time, piola, perhaps appropriately, scored the last goal of the tournament when his powerful left-foot shot from 12 yards gave the hungarian keeper no chance.
ıtaly were champions yet again! vittorio pozzo said this team was even better than the one winning four years earlier. for meazza and ferrari it was a second successive winner's medal. the trio of foni, rava and locatelli added a world cup winner's medal to their olympic gold medal won in 1936. for pozzo to mould two different world cup winning teams was a remarkable achievement and earned him a place in the game's history. sadly the 1938 success was to be his last triumph. shortly afterwards europe was at war and the world cup along with all other major sporting events, came to an end while the nations fought for superiority on the battlefields instead.
yardımcı hakemler: hans wuethrich (sui), augustin krist (tch)
italy: aldo olivieri (gk), alfredo foni, amedeo biavati, gino colaussi, giovanni ferrari, giuseppe meazza (c), michele andreolo, pietro rava, pietro serantoni, silvio piola, ugo locatelli
yedekler: aldo donati, bruno chizzo, carlo ceresoli, eraldo monzeglio, guido masetti, mario genta, mario perazzolo, piero pasinati, pietro ferraris, renato olmi, sergio bertoni
teknik direktör: vittorio pozzo (ita)
hungary: antal szabo (gk), antal szalay, ferenc sas, gyorgy sarosi (c), gyorgy szucs, gyula lazar, gyula polgar, gyula zsengeller, jeno vincze, pal titkos, sandor biro
yedekler: bela sarosi, geza toldi, istvan balogh, janos dudas, jozsef hada, jozsef palinkas, jozsef turay, lajos koranyi, laszlo cseh, mihaly biro, vilmos kohut
dün pariste oynanan maçta macarlar 4 - 2 yenildiler
paris 19 (hususî) — dünya futbol kopası şampiyonasının final maçı bugün kolomb stadyomunda italya - macaristan millî takımları arasında oynanmıştır. final maçı münasebetile kolomb stadyomunda şimdiye kadar görülmemiş bir kalabalık toplanmıştı. fransız reisicumhuru m. löbrön, italyan sefiri, macaristan sefiri ve birçok devlet erkânı da stadyoma gelmişlerdi.
bu maçı görmek için italyadan binlerce seyirci de gelmişti. bugünkü maçın hasılatı 900 bin franki bulmuş ve bir hasılat rekoru yapmıştır.
takımlar sahaya çıktığı vakit, bu kesif kalabalık macarları şiddetle alkışladı.
hakem loklerkin'in düdüğile beraber italyanlar derhal hücuma geçmişlerdir. macar müdafaası, bu ilk akınları atlatmış, fakat italyan muhacimleri hücumları tekrar etmekte gecikmemişlerdir. italyanlar altıncı dakikada ilk gölü atmışlardır. macarlar da biraz sonra attıkları golle beraberliği temin etmişlerdir. birinci devre hemen hemen italyanların hakimiyeti altında geçmiştir. italyanlar ilk devrede 2 gol atmağa muvaffak olmuşlar. macarlar ise, ancak bir gol yapmışlardır.
ikinci devrede italyanlar, macarlara nazaran daha üstün oyanmakta devam etmekle beraber, ilk devredeki bariz hakimiyeti gösterememişlerdir. bu devrede italyanlar iki gol daha atmışlar, macarlar da bir gol yapabilmişlerdir. bu suretle dünya kupasını italyanlar 4 - 2 gibi bir netice ile kazanmışlardır.