halit kıvanç'ın 1983 basımlı "gool diye diye" kitabından;
kupa statüsü'ne göre, dört grupta oynanan maçlardan sonra, her iki gruptan iki takını ikinci tura yükselecekti. bunlar da iki final grubu oluşturacak ve gruplarda maçlar yine lig sistemiyle yapılacaktı. öyle de oldu. bu arada, iskoçya'nın uğradığı talihsizlik büyüktü. iskoçlar hiç yenilmemiş oldukları halde, elendiler. bir gol fazla atmış brezilya, averajla tur atladı. iskoçya'nın elenmesi önemliydi. böylece britanya adasından hiç kimse kalmıyordu dünya kupası finallerinde... ingiltere zaten gelememişti almanya'ya.
iskoçlar ilk maçlarında zaire'yi 2-0 yenmiş ardından brezilya ile 0-0 ve yugoslavya ile 0-0 berabere kalmışlardı.
tarih: 22 haziran 1974 cumartesi, wald stadyumu / frankfurt/main seyirci: 61500 hakemler: alfonso gonzalez archundia (meksika), kurt waldemar tschenscher (almanya), rudolf glöckner (d.almanya)
iskoçya: david harvey, sandy jardine, danny mcgrain, billy bremner (kaptan), jim holton, martin buchan, kenny dalglish (66 tommy hutchison), david hay, peter lorimer, joe jordan, willie morgan teknik direktör: willie ormond (iskoçya)
yugoslavya: ivan mariç, ivan buljan, josip katalinski, vladislav bogiçeviç, enver hadziabdiç, dusan bajeviç (72 stanislav karasi), branko oblak, jovan açimoviç, ilija petkoviç, ivica surjak, dragan dzajiç (kaptan) teknik direktör: miljan miljanic (sırbistan ve karadağ)
goller: stanislav karasi (yugoslavya) 81, joe jordan (iskoçya) 88
ilk basımı 2002 olan christian eichkler'in "futbolun beceriksizleri ansiklopedisi" kitabından;
iskoçya, katıldıkları 10 turnuvanın hiçbirinde tur atlama becerisini gösterememiş bir takımdır. 1954, 1958, 1974, 1978, 1982, 1986, 1990 ve 1998 dünya şampiyonaları (23 maçta toplam 4 galibiyet) ile 1992 ve 1996 avrupa şampiyonalarında üçer maçla (1954 kupasında iki) yetinmişlerdi. yiğit iskoçların kıl payıyla elenmeleri sık tekrar eden bir talihsizlikti ne yazık ki: 1974'te yugoslavya ve dünya şampiyonu brezilya'yla (tek bir gol farkıyla üstelik) aynı puana sahip oldukları halde elendiler; 1978'de, daha sonra dünya ikincisi olacak olan hollanda'yla puanları aynıydı, ama üç gol eksikleri vardı; 1982'de sovyetler birligi'yle eşit puanlan varken iki gol eksiğiyle elenmişlerdi. 1996'daki avrupa şampiyonası'nda ingiltere hollanda karşısında son 15 dakikaya girildiğinde 4-0 öndeyken ve bu sonuç ıskoçya'nın yoluna devam etmesine yarayacakken, kluivert'in 78. dakikada attığı golle turu atlayan yine hollanda oldu. ama iskoç takımı yılmadı ve hep britanyalı spor ruhuyla savaştı; sonuna kadar: 1992 avrupa şampiyonasında, öteden beri talihsiz iskoçların bdt (bağımsız devletler topluluğu) (rusya'nın bir ara adı buydu) karşısındaki biricik galibiyetleri yine almanları yarı finale taşımıştı.
ilk basımı 2002 olan christian eichkler'in "futbolun beceriksizleri ansiklopedisi" kitabından;
rio de janeiro, bu isim soğuk ve gri avrupa'da kulağa tembeller ülkesi gibi gelir. iskoçyalı bir bulvar gazetesi de 1973 dünva kupası elemelerini geçen iskoçya'nın sevincini orijinal bir coğrafi değerlendirmeyle kutlamıştı: "rio yolundayız!" şampiyona gerçi arjantindeydi, ama iskoçlar yolu bulmuş hatta daha sonra finalist olacak hollanda'yı yenmişti. ancak katıldıkları sekiz dünya şampiyonasında da olduğu gibi yine ilk turda elendiler.
britanya’yı bir tek iskoçya temsil ediyordu ve iskoçya yugoslavya ve brezilya’nın bulunduğu zor bir gruba düştü. ama iskoçya +1 gol averajla brezilya’nın gerisinde kalarak 4 puanla 3. olabildi. ama bunu yaparken de ilginç bir başarıya imza attığının farkında değildi. çünkü grup maçlarında hiç yenilmemişti. şampiyon batı almanya’nın, doğu almanya’ya, finalist hollanda’nın da finalde batı almanya’ya yenilmesiyle bir anda hiç yenilmeden turnuvayı kapatan tek takım olma özelliğini ellerine geçirdiler ve ilginç bir başarıya imza attılar.
yardımcı hakemler: rudolf gloeckner (gdr), kurt tschenscher (ger)
scotland: david harvey (gk), sandy jardine, danny mcgrain, billy bremner (c), james holton, kenny dalglish (dk. 65 tommy hutchison), joe jordan, davie hay, peter lorimer, martin buchan, willie morgan
yedekler: john blackley, jimmy johnstone, thomson allan, jim stewart, peter cormack, willie donachie, donald ford, denis law, gordon mcqueen, erich schaedler
teknik direktör: willie ormond (sco)
yugoslavia: enver maric (gk), ivan buljan, enver hadziabdic, josip katalinski, vladislav bogicevic, ilija petkovic, branko oblak, ivica surjak, jovan acimovic, dragan dzajic (c), dusan bajevic (dk. 70 stanislav karasi)
yedekler: drazen muzinic, jurica jerkovic, miroslav pavlovic, luka peruzovic, kiril dojcinovski, franjo vladic, danilo popivoda, vladimir petrovic, ognjen petrovic, rizah meskovic
teknik direktör: miljan miljanic (scg)
goller: 0-1 stanislav karasi (yug) 81' 1-1 joe jordan (sco) 88'
sarı kartlar: branko oblak (yug) 24', josip katalinski (yug) 55', joe jordan (sco) 60', dusan bajevic (yug) 70', davie hay (sco) 70'