brezilya: emerson leao, mario marinho peres ulibarri, luis edmundo pereira, manoel rezende de matos cabral ‘nelinho’, wilson da silva ‘piazza’ (kaptan), valdomiro vas franco, paulo cesar lima, jair filho ventura ‘jairzinho’, marinho francisco das chargas, roberto rivelino, leiva de campos filho ‘leivinha’ teknik direktör: zagallo (brezilya)
yugoslavya: ivan mariç, ivan buljan, josip katalinski, vladislav bogiçeviç, enver hadziabdiç, drazen muziniç, branko oblak, jovan açimoviç, ilija petkoviç, ivica surjak, dragan dzajiç (kaptan) teknik direktör: miljan miljanic (sırbistan ve karadağ)
ilk basımı 2002 olan "dünya kupası" kitabında murat gültekingil'in "dünya kupası 'nedir'?" başlıklı yazısından;
biz türkiyeli futbolseverler için dünya kupası 1974 yılından itibaren bir gerçeklik haline geldi. daha önceki dünya kupalarını da tabii ki büyük bir merakla takip ettik ama çok uzaktan! en nihayetinde onlar halit kıvanç'ın sesinden radyo naklen yayını, iki gün sonraki gazete haberi, bir yıl sonra sinemalara gelen filmlerden ibaretti. o filmlerde 90 dakikada bütün dünya kupası'nın golleri gösterilirdi - tabii halit kıvanç'ın anlatımıyla. bir de egeliler, izmir fuarı'nm pirelli ve ingiltere pavyonlarında gösterilen özel dünya kupası filmlerinden istifade edebilirlerdi.
ne zaman ki dünya kupası maçlarının naklen yayını başladı, işte o zaman dünya kupası ete kemiğe büründü, futbolseverler için futbol keyfinin zirvesi haline geldi ve gerçekten artık bizim oldu. bunun için, 1974, dönüm noktasıdır.
ilk kez turnuvanın açılış maçını ev sahibi ülke yapmadı. son şampiyon brezilya turnuvanın açılış maçında yugoslavya ile golsüz berabere kalırken, çok sert geçen bu maçta hakem 46 kez serbest vuruş kararı verdi.
dünya kupası finalleri statüsünde değişiklik yapıldı
atina, a.a
f.i.f.a. yürütme komitesi atina'da toplanarak dünya kupası finalleri statüsünde bazı değişiklikler yapmıştır.
yeni statüye göre finallere dörder takımdan dört grupta 16 ülke katılacaktır. grup maçlarında birinci ve ikinci olan sekiz takım iki gruba ayrılacak ve birinci grupta, «a» grubunun birincisi, «b» grubunda ikincisi, «c» grubunun birincisi ve «d» grubunun ikincisi bulunacaktır. diğer takımlar da ikinci grubu teşkil edecektir. ikinci turda iki grupta birinci olanlar finali oynayacaklar, ikinciler ise üçüncülük ve dördüncülük için karşılaşacaklardır. grup maçları lig usulüne göre ve puan sistemine uyularak oynanacaktır. bu yeni sisteme göre dünya kupasında 32 maç yerine 38 maç yapılacaktır.
f.i.f.a ’nın dünya kupası statüsünde yaptığı değişiklik birçok ülkede menuniyet yaratmıştır. brezilya milli takımının meneceri zagalo, finallere yeni bir sistemin getirilmesini olumlu karşıladığını söylemiş ve «kupaya aylarca hazırlanan bir takım şanssızlık sebebi ile ilk maçında elenebiliyordu yeni sistem bunu ortadan kaldırdı ve ekiplere daha çok şans verdi meselâ, bir kalecinin hatâsı takımı kupadan uzaklaştırıyordu bunun en güzel örneğini son dünya kupasında, ingiltere batı almanya maçında gördük finallerin puan esası ile oynanması bizi sevindirdi» demiştir.
yardımcı hakemler: vital loraux (bel), luis pestarino (arg)
brazil: leao (gk), luis pereira, marinho peres, wilson piazza (c), marinho chagas, jairzinho, leivinha, rivelino, paulo cesar, valdomiro, nelinho
yedekler: ze maria, cesar, renato, alfredo, marco antonio, carpegiani, ademir da guia, mirandinha, edu, dirceu, waldir peres
teknik direktör: mario zagallo (bra)
yugoslavia: enver maric (gk), ivan buljan, enver hadziabdic, drazen muzinic, josip katalinski, vladislav bogicevic, ilija petkovic, branko oblak, ivica surjak, jovan acimovic, dragan dzajic (c)
yedekler: jurica jerkovic, miroslav pavlovic, luka peruzovic, kiril dojcinovski, franjo vladic, danilo popivoda, stanislav karasi, dusan bajevic, vladimir petrovic, ognjen petrovic, rizah meskovic
teknik direktör: miljan miljanic (scg)
sarı kartlar: branko oblak (yug) 17', jovan acimovic (yug) 49'