bursaspor'un lig tarihinde evinde en farklı yenildiği ve en çok gol yediği 2 maçtan biri bu maçtır. diğeri ise 1997-98 sezonunda şekerspor'dan alınan 6-0'lık mağlubiyetidir...
memet zencirkıran'ın "beşinci şampiyon bursaspor" kitabından;
ligin sekizinci haftası. yer, bursa atatürk stadyumu. bursasporun başında trabzon efsanesini yaratan hoca ahmet suat özyazıcı, trabzonspor un başında efsane kadronun unutulmaz futbolcularından şenol güneş. bir yönüyle hoca ile öğrencinin maçı.
maç, bursaspor tarihinin en büyük hezimetlerinden birisiyle sonuçlanır.. trabzonspor, maçta 20. dakikasında soner'in atağı golle 1-0 öne geçer. maçın 22. dakikasında, bursaspor tarihinin en akılda kalan anlarından birisi yaşanır. ali nail'e ceza sahası içerisinde yandan müdahale sonrasında hakem osman avcı, penaltı noktasını gösterir. trabzon maçı öncesinde hafta içerisinde yapılan antrenmanlarda penaltı atışlarını nejat biyediç ve kalayçiç'in kullanmasına rağmen, maç içerisinde kazanılan penaltıda topun başına beyhan gider ve atışı kullanır. penaltı kaçar. bunun üzerine yö netim de medya da tepki koyar. bu anı beyhan şöyle değerlendiriyor "sahaya çıktık, gerçekten de maça çok iyi başladık. bir kontrataktan golü yedik. hemen ardından bir pozisyon oldu. ali nail'i düşürdüler, penaltı kazandık. bizim penaltınınız biyediç. biyediç 'benim ayağım ağrıyor' dedi atmadı. kalayçiç geliyordu penaltıyı kullanmaya, ona yugoslavca 'riske girme' dedi şimdi birisinin penaltıyı atması lazım. takımın daha önceki penaltıcısı da bendim. penaltı lan biyediç öncesinde devamlı ben atıyordum. takımın da kaptanıyım. penaltıyı kullandım. her zamanki tarzımda kullandım. teksas kale arkası tarafında kullandım penaltıyı. ben topa gelirken kalecinin sol tarafına vuracağımı gösterdim, kaleci o tarafa atladı. ben de ters tarafa vurdum. top direğin yanından dışarı çıktı. her zaman attığım penaltı ama. gösterdim o atladı, ben de ters tarafa vurdum. maç devam ediyor. maçta altı defa kalemize geldiler, altısı da gol oldu. maçtan sonra özyazıcı gitsin diye penaltıyı atmadığım söylendi. ben ahmet suat özyazı'dan önce sekiz yıl bursaspor da oynamış ve takımın kaptanlığını yapmış biriyim. ben özyazıcı'dan önce, kendi taraftarımı ve bursasporu düşünürüm. ben penaltıyı gole çevirmek isterdim, ama olmadı. 6-0'lık mağlubiyetin en önemli sebebi, ahmet suat özyazıcı'nın takımı maça iyi hazırlayamaması ve iyi motive edememesiydi. sekiz sene bursasporda büyük fedakârlıklarla oynadım. ahmet suat özyazıcı maçtan sonra beni suçladı ve kamuoyunun büyük bir bölümü de inandı, bu benim için ayrı bir acıydı."
penaltı sonrasında trabzonspor ilk yarıda üstünlüğü ele geçirecek, ilk yarıyı 3-0, maçı da 6-0 kazanacaktır. maç sırasında ve sonrasında tam bir şok ve isyan yaşanır. ilk yarıdan itibaren, koro halinde istifa sesleri tribünlerde yankılanır. maç sonrasında yapılan yönetim kurulu toplantısında konuşulanlar, basın sözcüsü alaattin yazıcı ve birinci lig sorumlusu erhan mendi tarafından basına açıklanır. açıklamada beyhan ve bazı futbolcular takımı sabote etmekle suçlanır: "maçın kaderini çizen bir penaltı olayı vardır. hocamızın tüm ikazlarına rağmen penaltıyı kaptan beyhan'ın atmasını garipsedik. beyhan'ın penaltıyı ısrarla atma arzusunu bir türlü anlayamadık. verilen talimatlarda maç içinde penaltı olduğu zaman nejat ve kalayçiç'in atması belirtilmişti ve hafta içinde de bu iki futbolcu penaltı çalışması yapmıştı. antrenmanlarda beyhan'ın hiç penaltı çalışması olmamıştır. bu nedenle kaptanın penaltı atma arzusunu bir türlü anlayamadık nitekim onun kaçırdığı bu penaltı maçın kaderini belirlemiştir. bu yüzden kaptan beyhan'a 5 milyon lira ceza verdik." açıklamaların devamında ilginç olan nokta ise, bir kulüp yönetiminin, açıkça, takımı sabote eden futbolcular olduğu inancım kamuoyuna ifade etmesidir: "takım içinde a. suat özyazıcı'yı suiistimal etmeye çalışan arkadaşların bulunduğunu biliyoruz. sert tedbirler alarak bursaspo'u eski günlere getireceğimize inanıyoruz. içerden ve dışarıdan bursaspor'un başarısını engellemek isteyenlerin bulunduğunu da biliyoruz. bunları tespit ettik. futbolcular bize uymak zorunda. bursaspora yarar getirmeyecek futbolcular camia dışına çıkarılacaktır. takımı sabote edenler bursaspor'dan uzaklaştırılacaktır. yıllardan beri buısaspor'a hizmet etmiş olsalar dahi bu futbolcuların isimleri bellidir. hoca ya danışarak kararlarımızı uygulamaya başlayacağız." bu açıklama, aslında çok ciddi bir yönetim zafiyetini de yansıtmaktadır. yönetim kendi futbolcularını bir düşman gözüyle görmekte, takımı sabote etmekle suçlamakta ve yine günah keçisi olarak ilan etmektedir. yönetim, istifasını sunan özyazıcı'nın istifasını kabul edecek, kaptan beyhan'ı önce süresiz olarak kadro dışı bırakacak, iki hafta sonra, yaşananların sıcaklığının geçmesinin ardından da affedecektir.
bursaspora uzun süreli çalışmak için gelen, ilk sezonunda ligin ilk on takımı arasında yer almayı ve ikinci sezon için bir altyapı oluşturmayı hedefleyen özyazıcı, 8 hafta sonunda istifa eder. özyazıcı, istifasından sonra da yönetimle ilişkilerini son derece medeni bir şekilde sürdürür ve yönetime yönelik kinci açıklamalarda bulunmaz. kulübün özyazıcı'ya verdiği veda yemeğine, yönetimin büyük bölümünün yanı sıra bursaspor'un yeni teknik direktörü yılmaz gökdel'de katılır.
memet zencirkıran'ın "beşinci şampiyon bursaspor" kitabından;
o dönem bursaspor savunmasının temel isimlerinden olan adnan örnek, özyazıcı dönemi ve yaşananları şöyle değerlendiriyor: "0 dönemler türk futbolunda da bizim bursaspor'da da şöyle bir sıkıntı vardı: genelde büyük beklentilerle birlikte büyük bir isim geldiğinde, o isim başarısız olursa, hocayı futbolcuların sabote ettiği söyleniyordu. bursaspor'da ahmet suat özyazıcı döneminde de, piontek döneminde de, hagi döneminde de bu durum yaşandı. ben hiçbir futbolcunun hocası gitsin diye kendi takımına ihanet edebileceğine inanmıyorum. futbolcu kötü oynayabilir, formsuz da olabilir ama ihanet edeceğini düşünmüyorum. özyazıcı dönemindeki başarısızlığın önemli sebeplerinden birisi takımın çok kötü çalıştırılmasıydı. gerçekten az ve kötü çalıştırılıyorduk. ki, özyazıcı zamanı benim en iyi olduğum dönemlerimden biriydi. o zaman stoper oynuyordum ve istanbul takımlarından da ciddi teklifler almıştım. özyazıcı'dan beklentimiz çok büyüktü ama açıkça söylemek gerekirse arzu ettiğimiz düzeyde çalışma temposu bulamadık ve biz de hayal kırıklığına uğradık. bu noktada belki ahmet hocanın da bizden beklentileri farklıydı ve bursaspor'da çalışmayı tercih etme nedenlerinin karşılığını da bizde bulamamış olduğu söylenebilir. sezon başından itibaren hocayla takım arasında negatif bir elektrik oldu. bir de üst üste ağır maçlar oynuyorsunuz ve beklentiler de karşılanmadığı zaman, hemen futbolculara yönelik yakıştırmalar yapılıyor. ahmet hoca'nın ayrılmasına neden olan trahzonspor maçı, beyhan abinin şanssız bir gününe denk geldi. bursaspor 1-0 mağlupken beyhan abi penaltı kaçırdı. takımın penaltıcısı olan nejat biyediç sakat olduğu için penaltıyı beyhan abi kullanmak durumunda kaldı. yeni bir hoca geldiğinde ve bir sorun ortaya çıktığında da hedefteki ilk ismin takım kaptanları olduğunu söylemek gerekiyor. hocanın trabzonsporlu olması, beyhan abinin penaltı kaçırması, takımın 6-0 maçı kaybetmesi büyük bir hayal kırıklığına neden oldu ve sonrasında da hoca istifa etti." ahmet suat özyazıcı'nın istifası sonrasında gelen yılmaz gökdel ile lig 9. sırada bitirilir.