bilindiği gibi 1960’ların ilk yarısında futbol federasyonu başkanı orhan şeref apak’ın öncülüğünde profesyonel ikinci ve üçüncü ligler kurulmuştu. tüm yurtta bu liglerde mücadele edecek profesyonel şehir takımlarının kurulması öngörülüyordu. kentin maddi, manevi ve sportif tüm imkânlarının profesyonel bir spor kulübüne seferber edilebilmesi için o kentteki amatör kulüplerin birleşmesi gerekiyordu. trabzon elbette ki bu seferberliğin dışında kalamazdı. ancak idmanocağı-idmangücü rekabeti trabzon futboluna öylesine hakimdi ki bu iki kulübün bir çatı altında toplanması neredeyse imkansızdı. nitekim böyle bir girişimde bulunmak isteyen bir avuç idealistin daha ilk çalışmalarında bu sürecin oldukça sıkıntılı olacağı hemen anlaşılmıştı. kendi kimlik ve renklerinden feragat etmek istemeyen ocaklılar birleşmeye yanaşmıyordu. 21 haziran 1966 tarihinde, martıspor ve yıldızspor'la birleşen idmanocağı ile kendi isim ve renklerini muhafaza ederek profesyonel bir kulüp namı ile önce türkiye 2. ligi’ne alındı; ancak resmi yazışmalar ve tebliğde yaşanan sorunlar nedeni ile idmanocağı'nın ikinci lig’de oynamasına izin verilmedi. 20 temmuz 1966'da bu kez idmangücü, karadenizgücü, martıspor ve yolspor'un katılmasıyla kırmızı-beyaz renkler altında trabzonspor’u kurdu ve 1966-67 sezonunda ikinci lig’de mücadele etmeye başladı.
idmanocağı’nın dahil olmadığı bir trabzonspor’un şehir temsiliyeti bakımından eksik bir görüntü ortaya koyduğu düşünülüyordu. idmanocağı’nın trabzonspor’a karşı danıştay'da açtığı davadan, yürütmeyi durdurma kararı çıkmıştı. sezon sonunda birleşme tartışmaları yeniden alevlendi. federasyon başkanı orhan şeref apak’tan devlet bakanı kamil ocak’a, hasan polat’tan cumhuriyet gazetesi spor müdürü erdoğan arıpınar’a pek çok üst düzey yetkilinin araya girmesi dahi sonucu pek değiştirmiyordu. trabzon'da gergin geçen 1967 yazını sona erdiren komut zamanın beden terbiyesi genel müdürü ulvi yenal’dan geldi. yenal, idmanocağı ve idmangücü'nün birleşmemeleri halinde iki kulübün de türkiye 2. ligi’ne alınmayacağı ve “mazisiyle övünen” trabzon’un profesyonel liglerde temsil edilmeyeceğini bildirdi. bu durum trabzon'da şok etkisi yaratmıştı. artık her gün, her akşam toplantı üstüne toplantı yapılıyordu. bazen tam bir anlaşma zemini ortaya çıkıyor ama yine en ufak bir ayrıntı her şeyi berbat ediyordu. öte yandan futbol federasyonunun il kulüpleri için tanıdığı sürenin de sonu yaklaşıyordu… tüm kent, trabzonspor adıyla bir kulübün kurulmasını yürekten arzuluyordu. öyle ki trabzonlular, 1967 yılının temmuz sonunda sessiz bir yürüyüş düzenleyerek bir türlü uzlaşamayan kulüp başkanlarını protesto edecekti... nihayet 2 ağustos 1967 günü, geceli gündüzlü yapılan toplantılardan müsbet bir netice çıkacak ve her iki kulüp birleşmeyi kabul edecekti. bordo-mavi renkler altında, idmanocağı, idmangücü, karadenizgücü ve martıspor'un birleşmesi ile kurulan trabzonspor kulübü, 1967-68 sezonu itibarıyla ikinci lig’e “merhaba” dedi.
trabzon (ömer güner bildiriyor) - ikinci türkiye liginin arttırılması konusunda başkentteki ilgililer buram buram terliyerek çalışadursunlar, trabzon’un ne şekilde ikinci milli lige katılacağı henüz belli olmamıştır.
aynı anda üç kulüp birden ismini trabzon spor olarak değiştirdiği için bu istek spor çevrelerinde tepki ile karşılanmıştır. diğer kulüplerin bu yazıya karşı başkente heyetler göndermesi, ortalığı karıştırmış ve devlet bakanı kâmil ocak, vali fahrettin akkutlu'ya telefon ederek trabzonsporun hiçbir kulübün kullanmadığı (bordo - beyaz) renklerle çıkabileceğini söylemiştir.
apak'ın yanlı talimatının muameleye konulmaması ve sık sık federasyonun işlerine müdahale edilmesi, prestijini sarstığından apakta istifaya karar verdiği söylentiler arasındadır.
trabzonspor: argun sayın, haydar tuncer, mehmet celep, şevki gençosmanoğlu, ibrahim çoban, ibrahim ayvaz, abdullah emiroğlu, yaşar babuz, selahattin şahinkaya, osman türk, necati atasoy
konyaspor: yüksel kutlu, tayyar imançer, mehmet aktan, ahmet özbaş, hüseyin ayvazlıoğlugil, cankut özbay, baha arslan, serpil bilger, ilhan geliş, çetin taşpınar, hikmet deniz
transfer ayının 13. günü de diğer günler gibi oldukça hareketsiz geçmiş, günün en büyük özelliği oyuncuların yerine antrenörlerin kulüp değiştirmeleri olmuştur.
recep konyaspora antrenör oldu
beşiktaş antrenör yardımcısı recep adanır, dün konyalı idarecilerle yaptığı görüşmeden sonra konyaspora antrenör olmuştur.
konyaspordan 4000 lira net maaş ve takımı şampiyon yaptığı taktirde 30 bin lira alacak olan recep'e ayrıca bir de dükkan hediye edilecektir. konyaspor ile yaptığı mukaveleden sonra durgun gözüken recep adanır, beşiktaşdan ayrılış sebebini şu şekilde izah etmiştir: «beşiktaşdan ayrıldığım için üzgünüm. fakat yeniden renkleri siyah-beyazlı olan bir takıma hizmete gidiyorum. ayrılış sebeplerimin başında bundan birkaç sene önce beni beşiktaştan ayıran bazı kimselerin yeniden su yüzüne çıkmaları bulunmaktadır. bu zihniyet içinde çalışmak çok güç olur kanaatindeyim.»
konya - dört bin lira aylıkla konyaspor'a antrenör olan beşiktaşlı recep adanır, konya'da kırallar gibi karşılanmasına rağmen, idarecilerle arasında çıkan bir anlaşmazlık sebebiyle, görevinden istila etmiştir.
trabzon, (ömer güner) -kuruluşu bir yılan hikâyesi haline gelen trabzonspor’un kuruluşu nihayet dün geç vakit federasyonca tescil edilmesi ve durumun bir yazı ile trabzon valiliğine bildirilmesi ile kapanmaştır. bu sezon ikinci türkiye liginde oynayacak olan trabzonspor’u idmangücü, yolspor karadenizgücü ve martıspor kulüpleri teşkil etmektedirler.
konya - konyaspor, yeni futbol sezonunu pazar günü açacaktır. idare heyeti konyaspor ile mukavele imzalayan recep adanırın acele konyaya dönmesini istemiştir.
trabzonspor ilk olarak 1966’da trabzonspor gençlik kulübü olarak kuruldu. renkleri kırmızı-beyaz olan ve 4 kulübün birleşmesiyle kurulan bu kulübe idmanocağı karşı çıkmış ve danıştay'da açtığı dava ile yürütmeyi durdurma kararı alındı. uzun tartışmalar sonunda 2 ağustos 1967 günü idmanocağı ile idmangücü birleşmesi gerçekleşti ve trabzonspor; idmanocağı, idmangücü, karadenizgücü ve martıspor'un birleşmesi ile ortaya çıktı.
bordo-mavili ekip bu stadyumda ilk maçını konyaspor ile oynamıştı. türkiye ikinci futbol ligi’nde 18 eylül 1966’da oynanan maçı konyaspor, mehmet aktan’ın golüyle 1-0 kazanmıştı.
karadenizin yeni yıldızı - bundan sonra trabzon adını tek takım trabzonspor temsil edecektir. kulüp başkanı ali osman ulusoy «çalışıyoruz. başaracağız. trabzon futbolunu temsil etmek gayemizdir» demiştir.
bu yıl iddialılar - konyaspor bu defa 2 nci türkiye ligine iddialı giriyor. recep adanır’ın gelmemesi konyalıları çok üzmüşse de başkan mehmet ortaer «geçen yıl tecrübe devresi idi. idareci ve futbolcularımız bu yıl ligin havasına girdiler, iddialıyız» demiştir.