ülkesinde pancho & canoncito takma adıyla tanınan, 1929, 1931, 1934 ve 1935'te copa america şampiyonluğunu tatmış, 16 kez giydiği arjantin milli formasıyla 6 gol atmayı başarmış, 181 golle boca juniors'un profesyonel lig tarihinde en fazla gol atan oyuncusu unvanına sahip, hem de sadece 8 sezon boca'da top koşturmuş olmasına rağmen. yaşayan bir efsane, francisco antonio varallo'nın fifa'nın resmi yayın organı olan fifa magazine'de görevli roberto mamrud 2005'in sonlarına doğru varallo ile bir söyleşi yapmış. bu maçla da ilgili anıları bulunan söyleşi:
tarih: 15 temmuz 1930 salı, parque central / montevideo hakemler: almeida rego (brezilya), ulises saucedo (bolivya), constantin radulescu (romanya)
arjantin: angel bossio , roberto cherro, luisito monti, ramon muttis, natalio perinetti, jose della torre, pedro suarez, mario evaristo, francisco varallo, juan evaristo, manuel ferreira yedekler: juan botasso, atilio demaria , rodolfo oralndi, alberto chividini, adolfo zumelzu, edmundo piaggio, guillermo stabile, fernando paternoster, carlos spadaro, alejandro scopelli, carlos peucelle teknik direktör: juan jose tramutola (arjantin)
fransa: alex thepot, marcel pinel, edmond delfour, etienne mattler, lucien laurent, marcel langiller, marcel capelle, alex villaplane, augustin chantrel, ernest liberati, andre maschinot yedekler: andre tassın, celestin delmer, nouma andoire, jean laurent, emile veinante teknik direktör: raoul caudron (fransa) goller : luisito monti (arjantin) 81
(tercüman’ın 1990 basımlı büyük futbol ansiklopedisinden alıntıdır.)
arjantin’le fransa arasında oynanan maçta uruguay’lı seyircilerin fransa’yı desteklemelerine kızan arjantin delegasyonu, bundan böyle güney amerika seyircisi tarafından bir avrupalı desteklendiği takdirde kupadan çekileceklerini bildirdi.
(tercüman’ın 1990 basımlı büyük futbol ansiklopedisinden alıntıdır.)
arjantin ile fransa arasında oynanan müsabaka, maçın hakemi brezilyalı almeida rego tarafından 84. dakikada bitirildi. fransız futbolcuların hakeme maçı erken bitirdiği şeklinde yaptıkları uyarı sonucu, brezilyalı hakem rego yan hakemlerine danıştı, taraflardan özür diledi ve müsabakayı yeniden başlatıp 6 dakika daha oynatarak bitirmiştir.
ilk kupası... grup maçları oynanıyor. ev sahibi uruguay'ın can düşmanı arjantin'in rakibi fransa. tabii ki tribünlere gelen uruguaylılar sıkı birer fransız olmuşlar bile. daha maçın başlarında monti, fransızlar'ın sol içi lucient laurent'ı bileğinden sakatlıyor. çılgın savunmacı durmuyor ve kendisini rezil eden pinel'e sık sık tekme atıyor. ama futbol bu... 81. dakikada arjantin bir serbest atış kazanıyor. kasap monti vuruyor, pinel'in sağa hamlesi kalecisi alexis thepot'yu şaşırtıyor ve top ağlara gidiyor. üç dakika sonrasında ise dünya futbol tarihine geçecek bir olay yaşanıyor. fransız marcel langiller bulduğu topla orta sahayı geçiyor. önünde sadece kaleci. ama o da ne? brezilyalı hakem almeida rego zırt diye çalıyor bitiş düdüğünü. daha bitime altı dakika kala var oysa. arjantinli seyirciler sevinç içinde sahaya iniyor. fransız futbolcular, hakemin başında. sonrası duşa giriyor hepsi. yardımcılarıyla konuşan rego birden hatalı olduğunu kavrıyor. futbolcular duşlardan geri çağırılıyor. arjantinli cierro bayılıyor. neyse maç devam ediyor ama fransızlar'ın o pozisyonu güme gidiyor. sonuç 1-0 arjantin.
arjantinli francisco varallo ile tanışın... kendisi ilk dünya kupası'nda oynayanlar arasında hayatta kalan son "delikanlı"...
- 76 yil geçti aradan, 1930 dünya kupası'na dair ne hatırlıyorsunuz?
francisco varallo: dün gibi hatırlıyorum. fransa, meksika ve şili ile aynı gruptaydık. en zoru ilk maçü. sekiz net pozisyonda topu ağlara göndermeyi becerememiştik ama bunun nedeni fenomen fransız kaleciydi. en sonunda bitime beş dakika kala bir serbest vuruş kazandık ve luis monti golü attı. daha sonra meksika'yı 6-3, şili'yi 3-1 yenip yarı finalde de birleşik devletleri 6-1 mağlup ettik. ama finalde uruguay maçında birtakım garip şeyler oldu.
- ne demek istiyorsunuz?
francisco varallo: luis monti o maçta oynamamalıydı. maçtan önceki gece ölüm tehditleri almıştı, çok korktuğu belliydi.
- diğer oyuncularda korku var mıydı?
francisco varallo: bazı oyuncular final maçının atmosferine yenik düşmüşlerdi. bizim takımda ezilmeyenlerin arasına carlos peucelle'yi, guillermo stabile'yi, pedro suarez'i ve kendimi koyabilirim. diğer herkes korku içindeydi. ikinci yanda taraftarlar bize taş atmaya başladılar, çok sinirlilerdi.
- bu olayların uruguay'ın maçı çevirme sini sağladığım mı söylüyorsunuz?
francisco varallo: hayır, bunu söylemiyorum. biz maçı dokuz kişi tamamladık ve herkes korku içindeydi ama onlar bizden daha canlı ve yürekliydi. devre arasında takım arkadaşlarımdan birkaçı o ortamda yapılabilecek en iyi şeyin, maçı uruguay'a vermek olduğunu söyleyebilmişti. o zamanki arjantinli oyuncular şimdikiler gibi cesarete sahip değildi, baskıdan kolay etkileniyorlardı. "manco" castro bizim kalecimizi az kalsın felce uğratacaktı ve monti bu olaydan bayağı ürkmüştü... sonucu etkileyen daha birçok dış faktör daha vardı ama bu yenilginin asıl sorumluluğu biz oyunculara ait.
- dizinizden sakat olmanıza rağmen niye oynadınız?
francisco varallo: çok acıyordu. bu yüzden stada gitme den önce fitness testine girdim. uruguay cumhurbaşkanı'nın oğlu durumuma baktı ve oynayamayacağımı söyledi. ama ben ona inanmadım, çünkü o ne de olsa bir uruguaylıydı. ve o gün sahaya çıktım. "nolo" ferreyra muhteşem bir pasla beni pozisyona soktu ve vuruşumu yaptım. top direkten döndü ama dizimde inanılmaz bir ağrı hisset tim. ikinci yarıya on dakika vardı ama ben bitmiştim, koşamıyordum. o günler de teknik direktörler oyuncu değişikliği yapamıyorlardı, bu yüzden ben sahanın ortasında bir heykel gibi kalakaldım. hareket edemiyordum.
- bu kariyerinizin en büyük hüsranı mı?
francisco varallo: evet, ölünceye kadar içimde bir yara olarak kalacak bu yenilgi. bu acı tat hâlâ damağımda, bir türlü gitmek bilmiyor. uruguaylıların formalarım öptüğü sahne gözümün önünde. çok ağlamıştım. ilk yanda tüm benliğimizi, ruhumuzu ve de kalbimizi ortaya koymuştuk ama o maçı nasıl kaybettik, hâlâ akıl sır erdiremiyorum. inanılmaz bir şey, avucumuzun içindeki maçı verdik. ben şuna inanıyorum; onlarla üç maç yapsaydık, üçünü de kazanırdık. kendimizi beğenmişilik olmasın ama biz o dünya kupası'nın en iyi takımıydık.
- arjantin ile uruguay arasındaki sportif nefretin başlangıcı o maç mıdır?
francisco varallo: montevideo'ya ayak bastığımızdan itibaren bizi hakir gördüler, aşağıladılar. finalin aramızda geçeceğini biliyorlardı. otelimizin dışında durmadan gürültü çıkardılar ve bu yüzden geceleri uyuyamadık. idmanlar sırasında sürekli sözlü tacize uğradık. ben bunların beni bozma sına fırsat vermedim, yoluma devam ettim. ne var ki rövanşı almak için yıllar ca bekledim.
- sizin zamanınızdan bu yana futbolda ne gibi değişiklikler oldu?
francisco varallo: bugün futbolcular birer atlet gibi, yaptıkları tek şey koşmak. bizim zamanımızda futbolcular daha cesurdu. herkes gözü pekti, yüreğimizi sahaya koyardık. profesyonellik icabı bir gün river plate'de ertesi gün boca'da oynardık.
- maçları takip edebiliyor musunuz?
francisco varallo: sadece televizyondan. 14 senedir maça gitmedim.
- bu kadar uzun yaşamanın sırrı nedir?
francisco varallo: sihirli bir formül yok. sadece şanslıyım.
yardımcı hakemler: ulises saucedo (bol), constantin radulescu (rou)
argentina: angel bossio (gk), francisco varallo, jose della torre, juan evaristo, luis monti, manuel ferreira (c), mario evaristo, natalio perinetti, pedro suarez, ramon muttis, roberto cerro
yedekler: adolfo zumelzu, alberto chividini, alejandro scopelli, atilio demaria, carlos peucelle, carlos spadaro, edmundo piaggio, fernando paternoster, guillermo stabile, juan botasso, rodolfo orlandini
teknik direktör: francisco olazar (arg)
france: alex thepot (gk), alex villaplane (c), andre maschinot, augustin chantrel, edmond delfour, ernest liberati, etienne mattler, lucien laurent, marcel capelle, marcel langiller, marcel pinel
yedekler: andre tassin, celestin delmer, emile veinante, jean laurent, nouma andoire,
uruguayın merkezi olan montevideo şehrinde yapılan futbol dünya kupası maçlarına devam edilmektedir. avrupa’dan bu müsabakalara fransa, romanya, belçika ve yugoslâvya takımları iştirak etmiştir. maçların neticeleri şunlardır: