1926 martının ilk haftasında oynandığı anlaşılan müsabakayı yeşilyalı, giresunspor karşısında 2-1 mağlup tamamlamıştır. bu maç zamanın kayıtlarına aşağıdaki gibi geçmiştir.
giresunspor: 2 – yeşilyalı: 1[2]
giresun’un yanı başında zaman zaman varlık ve uyanıklık haraketleri gösteren güzel ve şirin görele bu sene mıntıka futbol birinciliği maçlarına iyi ve fenni yetişmiş bir takım çıkarmak suretiyle gençlerinin faaliyeti ve müsaidesi hakkında bir fikir vermiş oldu.
görele takımı bayramdan bir gün evvel hilâl vapuruyla giresun’a çıkmış ve hilâl, giresunspor kulüplerine mensup bir gençlik grubu tarafından hararetle istikbal (karşılama) edilmiştir.
giresun ve ordu maçlarının münasebetsiz bir şekilde ortaya çıkmasına rağmen bayramın ikinci günü giresunspor kulübü sarı ve lacivert formalarıyla tayyare meydanı’nda hazırlanan sahada ayak alıştırırken, yeşil-beyaz bayraklarının altında çok zarif formalarıyla görele takımı sahaya dahil oldu.
havanın puslu olması seyircilerin adedini çok azaltmıştı. saat on beş…. zaman zaman serpen sonra dinen bir yağmur ve oldukça hatırı sayılır bir karayel…. hakem nevzat bey’in düdüğü oyuncuları hazır bir vaziyete getirdi. ilk hücum giresunspor kulübü tarafından yapılıyor. rüzgarı lehlerine alan spor kulübü iyi bir anlaşma ile kolayca görele kalesine iniyorlardı. çok zarif oyunları, çevik haraketleri, hatta harika denilecek derecede gösterdiği fedakârlıklarıyla nazar-ı dikkati celp eden görele’nin mini mini kalecisi çok defa muhalif tarafa mensup olanlar tarafından bile alkışlanıyordu. sahaya ilk defa girildiği için biraz şaşkınlık gösteren görele, yavaş yavaş çok muntazam bir oyuna başlıyor…. (beklerken) birinden aldığı uzun pası yıldırım gibi süratle ayağına alan ve her iki takımın en küçük oyuncusu olan görele merkez mühacimi (hücum oyuncusu) eğrile kıvrıla giresun kalesine yaklaştı, ani bir şutla soldan topu kaleye soktu. yirminci dakikada yapılan bu gayri muntazar (beklenmeyen) sayı her iki takımı da hararetlendirdi. oyun büyük bir centilmenlikle devam ediyordu. her iki kale arasında top muntazam fasılalarla gidip geliyor, başka sayı yapılamıyordu. birbiri arkasına bir osman, diğeri selahattin beyler tarafından çekilen iki penaltı şutunu görele kalecisi emsalsiz bir surette kurtarmıştı…. düdük çaldığı zaman birinci haftayımdan görele sıfıra karşı birle muzafferen (üstün gelme) çıkıyordu.
ikinci düdük yine çaldı. oyuncular yine muntazam ve nezih oyunlarına başladılar. giresunspor da bahemâl galip gelmek surette tehdit ediyordu. oyunun sonlarına doğru ümit edilmedik bir anda görele müdafilerinden birinin düşmesi spor kulübüne bir sayı kazandırdı. yine küçük merkez mühâcimin ayağında spor kalesine gelen top nasılsa içeriye girmedi. oyun hiddetlenmişti. osman bey, bir penaltı şutunu yine görele kalesine sokmaya muvafık olabilirdi. ancak penaltılar sayesinde (üstün gelme) bire iki ile temin edebilen giresunspor şampiyonu spor kulübü, görele’nin ufak, fakat çevik fenni oyuncuları karşısında hayli yorulmuşlar, hatta epeyi de mağlubiyet heyacanları geçirmişlerdi. sahadan ayrılırken herkesin bu mini mini komşu kasabanın faal sporcularına karşı derin bir takdiri vardır.
görele takımından kaleci, merkez mühacim mehmet rıza bey, müdafiler çok muvafık oldular.
spor kulübünden hamdi, selahattin, sebahattin, osman beyler çok güzel oynadılar.
1.3. yeşilyalı idman ocağı
türkiye’de futbola olan ilgi etkisini giresun’da da göstermişti. sadık sarısaman’a göre cumhuriyetin ilk yıllarında giresun’da ilk futbol kulübü 5 mart 1925 tarihinde nizamnamesini oluşturarak kurulan giresun idman ocağı’dır. vilayetten sonra bu futbol tutkusu ilçe ve nahiyelere de yayıldı. bunlardan görele yeşilyalı idman ocağı 2 ekim 1925’de, şebinkarahisar dikmenspor aynı yıl içinde, bulancakspor 28 mart 1926 günü açılışını yapmıştır. yine, 1926 yılı içinde tirebolu idman ocağı ve şebinkarahisar idman yuvası kulüpleri faaliyete geçmiştir. keşap gençlik birliği mart 1928’de kurulmuştur.[3]
bu arada giresun valiliği, 1927 yılı içinde futbola destek için giresunspor ile hilâlspor’a 250 lira, tirebolu ve görelespor’a 100 lira, bulancakspor’a 50 lira para yardımında bulundu. görele belediyesi de 1928 yılı içersinde yeşilyalıspor’a 75 lira para yardımında bulunmuştu.[4]
dönemin yayın organlarından, giresun’da on beş günde bir yayınlanan izler mecmuası, yeşilyalı idman ocağı hakkında, ‘’görele’de içtimai hareketler’’ başlığı altında bu spor kulübümüzün açtığı bir ‘’mahfil (toplantı yeri; oturularak, konuşulacak yer)’’ hakkında değerli bilgi vermektedir. dönemin yaşantısını yansıttığı için bu haberi dergide yayınladığı şekliyle, hiç bozulmadan aynen yayınlamayı uygun bulduk.[5] ayhan yüksel’in buradaki konularla ilgili yararlanmış olduğu kaynakları aşağıda (dipnot olarak)[6] sunmayı yararlı görüyorum.
kaynak:ali bilir, geçmişten günümüze tüm yönleriyele görele, simurg yayınları, istanbul,2001 [1] bölüm, ahmet yaşar imamoğlu’nun ‘’görele’de spor ve görelespor’’ adlı çalışmasından yararlanarak hazırlanmıştır. çok geniş kapsamlı olan bu çalışma sadece tarihsel açıdan ve önemli olaylar açısından özetlemeye çalışılmıştır. görele’de spor ve görelespor hakkında daha geniş bilgi edinmek isteyenlere şüphesiz bubasılmamış çalışmayı tavsiye edilir. [2] ayhan yüksel, ‘’görele spor tarihinden’’, görele lisesi dergisi, sayı: 24 (aralık 1999-ocak-şubat 2000), s.15-16. [3] ayhan yüksel, ‘’görele spor tarihinden’’, görele lisesi dergisi, sayı: 24, (aralık 1999-ocak-şubat 2000), s.16. [4] ayhan yüksel, a.g.m., s.16 [5] ayhan yüksel, a.g.m., s.16 [6] sadık sarısaman, cumhuriyetin ilk yıllarında (1923-1930) giresun, istanbul 1999, s.65; mesut özkaya, yeşilyalı spor kulübü’nün 1936 yılında mehmet kuğu tarafından kurulduğunu yazmaktadır. verilen bu tarih, herhalde federe olma tarihidir veya daha sonra aynı isimle kurulan ikinci kulübe aittir. bk. mesut özkaya, giresun’da spor (1923-1986), ankara 1987, s.29; tirebolu’da bu tarihten önce, ilk olarak 1924 tarihinde ‘’tirebolu spor kulübü’’ adıyla bir kulüp açılmıştı. tirebolu spor kulübü ilk harici futbol müsabakasını tirebolu’da görele yeşil yalı spor kulübü ile yapmıştı ve bu müsabakayı 3-1 kazanmıştı. demek ki, görele yeşil yalı spor’un kuruluş tarihini bu tarihten ve m.özkaya’nın verdiği tarihten önce kabul etmek gerekmektedir. (cumhuriyetin birinci 10 yılı [yay. cumhuriyet kutlama tirebolu neşriyat komitesi], istanbul 1933, s.5-6); ‘’görele’de içtimai hareketler’’, izler mecmuası, nr: 6 (15 ocak 1926), s.15.