anakragücü muhafız'ı, gençler kalespor'u yendi. maltepe ile atıfbey berabere kaldılar
dün 19 mayıs stadyumunda lig maçlarına devam edildi. havanın açık ve ankaragücü - muhafızgücü maçının enteresan oluşu stadyuma bir hayli seyircinin gelmesine sebep olmuştu.
ankara g. : 2 . muhafız g.: 0
bu karşılaşmada takımlar aşağıdaki kadroları ile sahada yer aldılar.
muhafızgücü: fecri - ismet, mehmet - muzaffer, fikret, cemal — cemal, emin, cahit, orhan, sedat,*'
hakem: ziya ozan.
başlangıçta ankaragüciünün iki tehlikeli hücumunu kesen muhafızlılar mukabil hücumda bulundular. orhan’ın şütunu semih köşeden zorlukla kurtarabildi. karşılıklı geçen hücumların beşinci dakikasında ankaragüçlüler topu sağ gerilerden kaleye havale ettiler. muhafız kalecisinin yetişmesi lâzımgelen topa ankaragücünlü nuri yetişti ve takımının birinci sayısını yaptı: 1-0. golün verdiği hızla hasım kalesine inen muhafızlılar üç ortanın ve bilhassa emin’in yerini yadırgamasından dolayı hücumları tesirli olamıyordu. yerden uzun paslarla ve açıkları ile oyunu yürütmeğe çalışan ankaragiülüler muhafız müdafaasının yerinde oyunu karşısıııda fazla bir şey yapamıyordu.
oyun süratli olduğu kadar da zevkli oluyordu. on beşinci dakikadan sonra görünür üstünlük elde eden ankaragiiçlüler daima hücumlarında cenah değiştirerek sıkışık vaziyet yaratmıyorlardı. muhafızlılar açıkları ile bilhassa sedat tarafından oynadıkları zaman daha verimli oluyorlar. muhafızlıların kısa süren hücumlarında iki mühim fırsat çıktı, bundan da faydalanamadılar. tekrar üstünlüğü ele alan ankaragüçlüler hasım müdafaasını yarmağa uğraşıyor ve çekilen şütleri de fecri kurtarıyordu. sağ içte oynıyan fikret hücumlarda yavaş kalıyordu, zaman zaman tehlikeli olan muhafızhların şüt atamamasına sebep, ankaragücü müdafaasının yerinde oyuncu tutması ile kaabli oluyordu. îki mühim şütü sonlarda semih kurtardıktan sonra devre nihayetlendi.
ikinci devre: devreye canlı başlıyan muhafızlılarm dördüncü dakikada ellerine bir fırsat geçtiyse de cahit bunu kullanamadı. ankaragücünün her topunu yakalıyan muhafız müdafaası uzun vuruşlarla hücum hatlarını besliyorlarsa da bir netice çıkmıyor. tempolarını tekrar tutturan ankaragüçlüler yerden ve bilhassa soldan inişlerini sıklaştırmağa başladılar. korner ile kesilebilen bu akınların birisinde mehmet köşeden kafa ile muhakkak bir sayıyı kurtardı. muhafızın favul ile kesilen hücumundan sonra ankaragüçlüler yirminci dakikada mukabil bir hücumda bulundular.
muhafızgücü aleyhine nasıl olduğunu anlıyamadığımız bir penaltı cezası verildi. fikret’in çektiği sıkı şilt kale üst direğinden dışarı çıkarak büyük bir münakaşanın önüne geçilmiş oldu. oyun bundan sonra hakemin müsamahası yüzünden sert bir şekil aldı. bereket bu tarz oyun kısa sürdü. umumiyetle hücum üstünlüğünü elde tutan ankaragüçlüler bu devre sağ açıkta oynıyan bülent’in yirmi dokuzuncu dakikada yaptığı sayı ile 2-0 oldular. daha rahat oynamak fırsatını bulan ankaragüçlüler yorulan muhafız geri hatları karşısında başka sayı yapamadılar. sonlarda gene sedat tarafından iki tehlikeli hücumda bulunan muhafızlılar da sayı yapamadılar. oyun ankaragücünün 2 - 0 galibiyeti ile sona erdi.
ankaragücü takımından mecdi, kenan, fethi, bilhassa muzaffer, muhafızgücünden de mehmet, fikret, orhan ve sedat güzel oynadılar.
mehmet yüce'nin, "idmancı ruhlar: futbol tarihimizin klasik devreleri: 1923-1952, türkiye futbol tarihi - ikinci cilt" kitabından;
1947-48 futbol sezonu bütün şehirlerde yoğun, hâdiseli geçti. meselâ ankara'da toplam otuz iki takım önce dört kümeye ayrıldı. eylül-aralık arasında tertip edilen tek devreli lig mücadelesinin nihayetinde ilk üç sırayı alanlar ''on ikiler'' diye adlandırılan final ligine kaldı:
8 kasım 1947 tarihinde icrâ edilen uluçınar-doğanspor müsabakası 1-1 berabere bitti. mamafih maçtan sonra doğansporlu oyuncuların rakiplerine ve hakemlere saldırması sebebiyle doğanspor hükmen mağlup addedildi.
ankara ligi (1947-48) mavi küme puan cetveli
kulüp...o...g...b...m...a...y...p...av ankara demirspor...7...7...0...0...47...6...21...7,83 hacettepe...7...5...1...1...31...16...18...1,94 atıfbey...7...5...1...1...24...14...18...1,71 ışıkspor...7...3...1...3...11...10...14...1,10 akalar...7...2...2...3...20...19...13...1,05 dışkapı...7...2...0...5...11...39...11...0,28 tekel...7...1...1...5...14...24...10...0,58 hilâl...7...0...0...7...5...35...7...0,14
böylece kırklı senelerin sonunda ankara'da mücadele eden hemen bütün takımlara bir göz atma şansı da yakalamış olduk. bu dört grupta ilk üç sırayı alan kulüpler yukarıda da bahsettiğim gibi yine tek devreli olmak üzere bir final ligine tâbi tutuldu. oldukça hâdiseli geçen ligin ortasında askeri kulüpler ligden çekildi. ankaragücü ise bir haftalık gecikme ile genelkurmay'dan aldığı hususi müsaade ile lig maçlarına devam edebildi. son maçta emniyet'i mağlup etmeyi başaran ankara demirspor 1947-48 mevsimi ankara şampiyonu oldu:
harb okulu'nun dört ve muhafızgücü'nün oynadığı üç müsabaka ligden çekilmeleri dolayısıyla oynanmamış addedildi. ankaragücü-teknisyenler müsabakasını bütün aramalarıma karşı bulamadım. bununla birlikte bu maçın askeri kulüplerin ligden çekildikleri hafta oynanması gerektiğini tespit ettim. ankaragücü bu müsabakadan pek muhtemel hükmen mağlup oldu. zira şampiyonluk bahsinde son haftalarda hiç adı geçmiyor. bu müsabaka muhtemelen (aksi ispat edilene kadar) askeri kulüplerin ligden çekilmeleri nedeni ile 25 ocak 1948 tarihinde oynanamadı ve teknisyenler hükmen galip addedildi. 1 nisan 1948 perşembe tarihine tehir edilen çankaya-maltepe müsabakasından bahseden hiçbir haber bulamadım. oynanmamış da olabilir.