anakragücü muhafız'ı, gençler kalespor'u yendi. maltepe ile atıfbey berabere kaldılar
dün 19 mayıs stadyumunda lig maçlarına devam edildi. hava açık.
maltepe: 2 - atıfbey: 2
dış toprak sahada göz alıcı temiz kıyafetleriyle karşılaşan maltepe ve atıfbey takımları diğer takımlara örnek olacak bir şekilde favulsüz, tekmesiz ve münakaşasız bir maç yaparak berabere kaldılar. hakem emiroğlu’nun idaresindeki oyunda takımlar şöyle idi:
maltepe: ahmet - yılmaz, halil - şahap, salâhaddin, yılmaz - orhan, nezihi, kemal, hilmi, turgut.
ilk dakikalarda uzun vuruşlarla her iki takım bir üstünlük elde etmeğe çalışıyordu. kısa bir müddet sonra atıfbeyin ağır bastığı göze çarpmağa başladı. buna mukabil, maltepeliler yılmaz, şahap ve nezihi’nin gayreti ile oyunu ortalara, biraz sonra da hasım sahasına sürüklediler. kaleci gündüz’ün kurtardığı iki mühim hücumdan sonra atıfbeyliler mukabil hücuma geçtilerse de oyuncularda şüt noksanlığı yüzünden sayı olamıyordu. nihayet otuzuncu dakikada sağiç orhan, atıfbey takımının ilk sayısını yaptı: 1-0. maltepelilerin devrenin sonlarına doğru daha kombineli bir oyun çıkarmalarına rağmen atıfbeylilerin canlı ve atak oyunu karşısında sayı yapamadılar.
ikinci devre: devreye canlı başlıyan maltepeliler kemal’in yerinde yaptığı sayı ile beraberliğe ulaştılar 1-1. biraz sonra orhan’ın ye rinde pasım kemal kafa ile köşeden gole çevirdi. 2—1. galibiyetten beraberliğe ve beraberlikten mağlûbiyete düşen atıfbeyliler biraz duralar gibi oldularsa da tekrar canlandılar ve mutlak sayı yapmak için ileriye açıldılar, nitekim otuzuncu dakidada maltepe kalecisi topu tuttuğu halde elinden kaçırdı. üç oyuncu birden atıfbeyin beraberlik sayısını yaptı biraz sonra da oyun 2—2 berabere sona erdi.
her iki takımı temiz oyunundan dolayı tebrik ederiz.
mehmet yüce'nin, "idmancı ruhlar: futbol tarihimizin klasik devreleri: 1923-1952, türkiye futbol tarihi - ikinci cilt" kitabından;
1947-48 futbol sezonu bütün şehirlerde yoğun, hâdiseli geçti. meselâ ankara'da toplam otuz iki takım önce dört kümeye ayrıldı. eylül-aralık arasında tertip edilen tek devreli lig mücadelesinin nihayetinde ilk üç sırayı alanlar ''on ikiler'' diye adlandırılan final ligine kaldı:
8 kasım 1947 tarihinde icrâ edilen uluçınar-doğanspor müsabakası 1-1 berabere bitti. mamafih maçtan sonra doğansporlu oyuncuların rakiplerine ve hakemlere saldırması sebebiyle doğanspor hükmen mağlup addedildi.
ankara ligi (1947-48) mavi küme puan cetveli
kulüp...o...g...b...m...a...y...p...av ankara demirspor...7...7...0...0...47...6...21...7,83 hacettepe...7...5...1...1...31...16...18...1,94 atıfbey...7...5...1...1...24...14...18...1,71 ışıkspor...7...3...1...3...11...10...14...1,10 akalar...7...2...2...3...20...19...13...1,05 dışkapı...7...2...0...5...11...39...11...0,28 tekel...7...1...1...5...14...24...10...0,58 hilâl...7...0...0...7...5...35...7...0,14
böylece kırklı senelerin sonunda ankara'da mücadele eden hemen bütün takımlara bir göz atma şansı da yakalamış olduk. bu dört grupta ilk üç sırayı alan kulüpler yukarıda da bahsettiğim gibi yine tek devreli olmak üzere bir final ligine tâbi tutuldu. oldukça hâdiseli geçen ligin ortasında askeri kulüpler ligden çekildi. ankaragücü ise bir haftalık gecikme ile genelkurmay'dan aldığı hususi müsaade ile lig maçlarına devam edebildi. son maçta emniyet'i mağlup etmeyi başaran ankara demirspor 1947-48 mevsimi ankara şampiyonu oldu:
harb okulu'nun dört ve muhafızgücü'nün oynadığı üç müsabaka ligden çekilmeleri dolayısıyla oynanmamış addedildi. ankaragücü-teknisyenler müsabakasını bütün aramalarıma karşı bulamadım. bununla birlikte bu maçın askeri kulüplerin ligden çekildikleri hafta oynanması gerektiğini tespit ettim. ankaragücü bu müsabakadan pek muhtemel hükmen mağlup oldu. zira şampiyonluk bahsinde son haftalarda hiç adı geçmiyor. bu müsabaka muhtemelen (aksi ispat edilene kadar) askeri kulüplerin ligden çekilmeleri nedeni ile 25 ocak 1948 tarihinde oynanamadı ve teknisyenler hükmen galip addedildi. 1 nisan 1948 perşembe tarihine tehir edilen çankaya-maltepe müsabakasından bahseden hiçbir haber bulamadım. oynanmamış da olabilir.