türkiye futbol federasyonu ''türk futbol tarihi 1904-1991 (cilt 1)''
türk futbolunda ilk kulüpler
fenerbahçe spor kulübü
1907 yılı ilkbaharında, kadıköylü gençlerden nurizade ziya (songülen), bahriyeli necip (okaner), hasan sami (kocamemi) ve arkadaşları arasında “hindli” lakabıyla anılan asaf (beşpınar) beyler, ne zamandan beri içlerini kor gibi yakmakta olan bir konuda kesin kararlarını vermişlerdi: bir futbol kulübü kuracaklardı...
necip bey’in moda’daki evinde yaptıkları toplantıda kurmayı kararlaştırdıkları kulüplerine fenerbahçe adını vermişler, forma rengi olarak da, o güzel bahar günlerinde fenerbahçe çayırını süsleyen papatyaların rengi sarı-beyazı seçmişlerdi. amblemleri ise fenerbahçe’nin ışık saçan feneri olacaktı.
bu yeni kulübün kuruluş hazırlıkları hızla akıp giden zamana yetişemediğinden fenerbahçe takımı 1907-1908 istanbul futbol ligi’ne katılamamış; 1908-1909 sezonunda ise forma renklerini sarı-laciverte çevirmiş bulunan fenerbahçe takımı, galatasaray’ın yanında ikinci türk takımı olarak istanbul futbol ligi’ne katılmıştı.
fenerbahçe kulübü kuruluş yıllarında çok sıkıntılı dönemler yaşamış ve kulübe yeni katılan ve çoğu saint joseph fransız mektebi öğrencileri olan gençlerin büyük çabalarıyla hayatını sürdürebilmişti. bu konuda ayetullah ve elkatipzade mustafa beylerin unutulmaz hizmetleri olmuştur. fenerbahçe kulübü bu sarsıntıları atlattıktan sonra hızla güçlenmiş ve 1011-1912 sezonunda istanbul futbol ligi şampiyonluğu’nu kazanma başarısına ulaşmıştır. bundan sonra da türk futbolunda fenerbahçe ile galatasaray mutlak üstünlükleri başlamıştır.
fenerbahçe yalnız yurtiçinde kazandığı şampiyonluklar ve elde ettiği başarılarla değil, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yabancı takımlarla yaptığı maçlardaki başarılarıyla da kendini göstermiş ve türkiye’nin en çok sevilen kulüplerinin başında yer almıştır.
fenerbahçe’nin bu büyük sevgiyi kazanmasında en önemli amillerinden biri de, mütareke yıllarında işgal kuvvetlerine mensup askeri takımlarla yaptığı maçlarda kazandığı parlak galibiyetleri de önemli rolü olmuştur. bu galibiyetler, işgal altındaki istanbul halkının kırılmış gururunu okşayan, hatta güçlendiren etkenler olmuş ve fenerbahçe sevgisi çığ gibi büyümüştür.
fenerbahçe bugün türkiye’de en çok taraftara sahip bulunan kulüp olarak tanınmaktadır. yapılan resmi ve özel istatistikler bunu göstermektedir. son olarak 1989 yılı sonunda gençlik ve spor genel müdürlüğü tarafından yaptırılan kamuoyu araştırmasında türkiye’de her 27 kişiden 1’inin fenerbahçeli olduğu belirlendi.