tarih: 14 haziran 1938 salı, parc de lescure stadyumu / bordeaux seyirci: 18.141 kisi hakemler: georges capdeville (fransa), ernest kissenberger (fransa), paul marenco (fransa)
brezilya: de souza goulart walter, euclydes barbosa jau, alvarho lopez cancado nariz, erminio britto, jose augusto brandao, pinheiro argemiro, roberto enilio da cunha, luiz mezquita da olivira ‘luizinho’, leonidas da silva (kaptan), elba da padua lima ‘tim’, rodolfo barteczko ‘patesko’ teknik direktör: ademar pimenta (brezilya)
çekoslovakya: karel burkert, jaroslav burgr (kaptan), ferdinad daucik, josef kostalek, jaroslav boucek, vlastimil kopeckı, vilem kreuz, vaclav horak, jozef ludl, karel seneckı, oldrich rulc teknik direktör: josef meissner (çekoslovakya)
czechoslovakia: karel burkert (gk), arnost kreuz, ferdinand daucik, jaroslav boucek, jaroslav burgr (c), josef kostalek, josef ludl, karel senecky, oldrich rulc, vaclav horak, vlastimil kopecky
yedekler: antonin puc, frantisek planicka, jan riha, josef orth, josef zeman, karel kolsky, ladislav simunek, oldrich nejedly, otakar nozir, pavel cerny, vojtech bradac
bugün fransada dünya kupası maçlarının kar dö final maçları yapılacaktır.
...
kar dö final maçlarının en çetin ve en alâka verici karşılaşması bordo şehrinde brezilya ile çekoslovakya millî takımları arasında cereyan edecek olanıdır. kur’a ilkağızda bu iki güzide takımı karşılaştırıp birini tasfiyeye mahkûm etmek suretile yazık etmiştir. bu maçın neticesi çek müdafaasının brezilya hücum hattile mücadelesine bağlıdır. çek müdafaası rakib hücum hattına gol attırmazsa brezilyanın tasfiyeye uğraması imkân dahilindedir.
bordo 14 (hususî) — dünya futbol kupası şampiyonasında pazar günü berabere kalan çekoslovakya - brezilya takımları bugün burada tekrar karşılaşmışlardır. brezilya bu maçı 2-1 kazanmıştır. oyun esnasında çeklerden beş kişi yaralanmıştır. kalecileri de pazar günkü maçta yaralanmış olduğundan çekler zayıf bir hale düşmüşlerdir.
oyunun ilk devresini 1-0 galib bitirdikleri halde, brezilyalılar ikinci devrede iki gol atmışlardır.
1966 ve 1978 dünya kupalarında hakemler, ev sahibi ülkeleri “açıkça" kolladılar. 1966’da ingiltere "tartışmalı" gollerle kupaya uzanırken 78’de de arjantin'in sert futboluna göz yumdu.
cumhur canbazoğlu
roma - italya 90 dünya kupası'nda bazı hakemlerin verdikleri ters kararlarla "can yaktığı" tartışılırken daha önceki dünya kupalarında belgelenen hakem hatalarını çizmek günün konusu oldu. daha önceki kupalarda "birçok takımın canını yakan" hakemler gözler önüne serilirken özellikle 1966 dünya kupası'nda ev sahibi ingiltere'nin "açıkça" kayırıldığı belirtildi. 1978 dünya kupası'nda da arjantin'i koruyan hakemlerin, takımların kaderlerini çizdiği söylendi:
(...)
1938 fransa: bu kupada hakemler başarılıydı. ancak çeyrek finalde fransız hakem chpdevalle brezilya'nın 2-1 üstünlüğü ile biten maçta çek senecky'nin nizami golünü saymadı. 2. maç oynanması gerekti.