tarih: 02 temmuz 1950 maracana stadyumu / rio de janeiro seyirci: 74.462 hakemler: giovanni galeati (italya), jean lutz (isviçre), generosa dattilo (italya)
ispanya: antonio ramallets, gabriel alonzo, jose parra, jose gonzalvo, mariano gonzalvo, antonio puchades, estanislao basora, jose luis panizo, 'zarra', silvestre igoa, agustin gainza (kaptan) teknik direktör: guillermo eizaguirre (ispanya)
ingiltere: bert williams, alf ramsey, william eckersley (ilk maç), billy wright (kaptan), laurie hughes, jimmy dickinson, stanley matthews, stan mortensen, john edward thompson milburn, edward francis baily (ilk maç), tom finney teknik direktör: walter winterbottom (ingiltere)
ilk basımı 1997 olan eduardo galeano'nun "gölgede ve güneşte futbol" kitabından;
50 dünya kupası'ydı. ispanya, ingiltere ile oynuyordu ve ingilizler uzaktan çektikleri şutlarla sonuca gitmeye çalışıyorlardı.
forvet oyuncusu gainza sahayı sol taraftan boydan boya katetti, defansın yarısını çalımladı ve ingiltere'nin kalesine doğru şutunu çekti. kaleci ramsey, topa şöyle bir dokunabildi ve zarra'nm ikinci vuruşunda kontrpiyede kaldı. top sol direğin yanından ağlara gitti.
ispanya'nın altı şampiyonadaki golcüsü ve boğa güreşçisi manolete'nin mirasçısı telmo zarra'nın sanki üç bacağı vardı. üçüncü bacağı güçlü kafasıydı. en ünlü gollerini kafayla atmıştı. zarra bu maçta zafer golünü kafayla atmadı, ama boynuna astığı inmaculada madalyonunu ellerinin arasında sıkarak sevinçle golü kutladı.
ispanyol futbolunun yöneticisi, nazilerin rusya'yı işgaline katılmış olan armando munoz calero, general franco'ya telsizle bir mesaj gönderdi: "ekselansları, şeytanın bacağını kırdık." bu, 1588'de ispanyolların yenilmez armadası'nın manş denizi'nde bozguna uğratılmasının intikamıydı. munoz, maçı "dünyanın en büyük liderine" ithaf etti. bir sonraki maçı kimseye ithaf edemedi, çünkü ispanya, brezilya'ya karşı oynadığı maçta altı gol yedi.
yardımcı hakemler: jean lutz (sui), generoso dattilo (ita)
spain: antonio ramallets (gk), antonio puchades, estanislao basora, gabriel alonso, gainza (c), gonzalvo ii, gonzalvo iii, jose panizo, jose parra, silvestre igoa, zarra
yedekler: alfonso silva, antunez, cesar, ignacio eizaguirre, jose juncosa, juan acuna, lesmes ii, luis molowny, nando, rosendo hernandez, vicente asensi
teknik direktör: guillermo eizaguirre (esp)
england: bert williams (gk), alf ramsey, bill eckersley, billy wright (c), eddie baily, jackie milburn, jimmy dickinson, laurie hughes, stan mortensen, stanley matthews, tom finney
yedekler: bill nicholson, eddie ditchburn, henry cockburn, jim taylor, jimmy mullen, john aston, laurie scott, roy bentley, wilf mannion, willie watson,
rio de janeiro 30 (a.a) — brezilya futbol federasyonu, dünya futbol birinciliği müsabakaları için aşağıdaki programı yayınlamıştır:
24 haziran, brezilya - meksika, 25 haziran, uruguay - fransa, ingiltere - şili, italya - isveç, isviçre - yugoslavya, ispanya - birleşik amerika, bolivya - x.
28 haziran, brezilya - isviçre, 29 haziran, ispanya - şili, isveç - paraguay, ingiltere - birleşik amerika, yugoslavya - meksika, bolivya - fransa, uruguay - x
1 temmuz, brezilya - yugoslavya, 2 temmuz ispanya - ingiltere, italya - paraguay, şili - birleşik amerika, isviçre - meksika, bolivya - urugay, fransa - x
portekiz iştirak edip etmiyeceğine dair kat'i kararı yarın verecektir. hindistanın çekilmesi ve portekizin de şüpheli durumu ile müsabakalara halen iştirak etmiş bulunan milletlerin sayısı 14 tür.
final müsabakaları 8, 9, 12, 13, 15 ve 18 temmuz günlerinde sao paulo'da oynanacaktır.
x ile gösterilen memleketler iştirak ettiği takdirde portekiz olacaktır.
rio de janeiro 2 (a.p) — pazar günü yapılan maçlardan sonra isveç, uruguay, ispanya ve brezilya dünya kupası için 8 temmuzda yapılacak finallere kalmıştır. pazar günü yapılan karşılaşmalarda ispanya ingiltereyi 1-0, italya paraguayı 2-0, uruguay bolivyayı 8-0, isviçre meksikayı 2-1 mağlûp etmiştir.
oyun birinci devrede 0 - 0 bitti. ispanyollar ikinci devrede attıkları 1 golle galip geldiler
rio de janeiro, 3 (a.a.) — dünya futbol kupası dömifinal karşılaşmalarından en önemlisi 50.000 seyirci önünde ve italyan hakemi galeatti'nin idaresinde ingiliz ve ispanyol takımları arasında yapıldı.
maçın birinci devresi şampiyonanın en güzel karşılaşmalarından biri olmuştur. ingilizler daha çok hücumda bulunuyorlar. ispanyollar ise fevkalâde göz dolduran bir oyun çıkarıyorlardı. ingiliz müdâfaası ispanyol basora, zarra ve garniza'nın bütün gayretlerine rağmen hasımlarının gol atmalarını önlüyordu. oyun iki tarafın karşılıklı akınları ile devam etmiş ve devre 0-0 berabere bitmiştir.
ikinci devrenin dördüncü dakikasında bir ingiliz hücumunu kesen ispanyollar maçın ilk ve yegâne golünü attılar. yedikleri bu golün tesiriyle şaşıran ingilizler, önce bir kaç zaman sonra hücumlarını anlaşmış bir şekilde toplayabildilerse de, bunlarda ispanyolların mükemmel müdafaası karşısında eridi.
maç her iki tarafın yaptıkları müteaddit faullerle sert bir şekil almağa başladı ve böylece sona erdi.
bu oyunda ispanyollar dünya kupasını tehlikeli bir namzet olduklarını ispat etmişlerdir.