izmir (hususi) — lik maçları, bu hafta çok hararetli bir safha geçirdi ve altay takımı, şampiyonluk ümidlerini tamamile kaybetti. ihtilâflar çıktı ve altay, oyunun sonlarında sahadan ayrıldı. bu oyun, altınordu ile oynandı.
altınordu, kayserideki iki oyuncusunu da getirmişti. buna mukabil altayın her iki müdafii ali ve fuad kadroda yer almamışlardı.
saha çok kalabalıktı. maçın neticesi, aşağı yukarı her takım ve taraftarlarını alâkadar ediyordu. güzel bir spor havası vardı.
altay rüzgârı lehine almıştı ve ilk dakikadan itibaren oyunu, altınordu nısıf sahasına intikal ettirdi. altay, rüzgârın da yardımile, hasım kalesini mütemadiyen tazyik ediyordu. buna mukabil altınordu defansı çok iyi çalışıyordu. altay muhacim hattı, geçen haftaya nisbetle daha canlı idi. müdafaa da mükemmeldi.
oyun, gittikçe heyecanlanıyordu. altınordunun akınları çok seyrekti. altay evvelâ basrinin, sonra da vehabın ayağından iki sayı çıkardı. vehabın uzaktan ve oyuncular arasından çektiği şüt, hakikaten çok nefisti.
altınordu, buna rağmen ne enerjisini kaybetti, ne de oyunu bozuldu. bilâkis kendi sistemini kabul ettirmeğe ve havadan oynamağa çalışıyordu. altayın mütemadi tazyikına göre, daha birkaç gol çıkarılması lâzımdı. fakat altınordu müdafaacısı ve kalecisi canla başla çalışıyordu. buna mukabil, altay muhacimleri bazı fırsatları öldürüyorlardı. birinci devre 2 - 0 altay lehine bitti.
ikinci devre başladıktan biraz sonra, hakimiyet altınorduya ve oyun altay nısıf sahasına geçti.
bu kısımda enverin, müdafi cemil ve hilminin çok güzel kurtarışlarını ve kesişlerini seyrediyoruz. altınordu, adil ve said kombinezonile bu müdafaayı yırtmağa ve kırmağa çalışıyor. fakat bu oyuncular da eski kıymetlerinden kaybetmişler.
altay da arasıra tazyiktan kurtularak altınordu kalesine ziyaretler yapıyor. bunlardan birinde altay üçüncü sayısını çıkarmıştı. 3 - 0 gibi bir vaziyet. altay için elbette ki çok ümidli idi. fakat altınordunun oyununu bozacağını sananlar çarçabuk aldandılar. çünkü altınordu, daha atak, daha sert bir müdafaa ve hücum sistemile gene altay nısıf sahasına girmişti.
oyunun bundan sonraki kısmında altay aleyhine dört gol çıktı ve altınordu, galib olarak sahadan ayrıldı.
fakat bu gollerin üçünün, hakemin tarafgirliğinden doğduğu iddia edilmektedir. nitekim, bütün izmir gazeteleri, bu sayılara aid hakem kararlarını tenkid etmekte ve hakemin tarafgirlik yaptığını söylemektedirler.
gollere gelince, bunlar hakkında da:
1 — ilk gol ofsayddir.
2 — ilk penaltı, yoktan icad edilmiştir. cezayı müstelzim her hangi bir hareket yoktu.
3 — son penaltı verilemezdi. çünkü top, oyuncunun eline çarpmakla beraber kasdî olarak en küçük bir hata irtikâb edilmemiştir. bunları, bütün seyirciler görmüşlerdir.
demektedirler. altınordunun diğer sayısı kornerden olmuştur.
en son verilen penaltının şekli, hakikaten hakem kararının yanlış veya tarafgirane olduğunu açıkça gösteriyordu. hatta hakem, ceza düdüğünü, biraz tereddüd ettikten ve düşündükten sonra çalmıştır.
bunun üzerine altaylılar itiraz edecek oldular. hakemin ısrarı görülünce, vehab ortada duran topa ayakla vurdu ve takımını sahadan çekti. hakem ve altınordu takımı sahada biraz daha kaldıktan sonra düdük sesile ayrıldılar ve altay 3 - 0 galibiyetten mağlûbiyete geçmiş, sıfır puvan almış olarak stadyomdan uzaklaştı.
bu meyanda hakem, gazete foto muhabirlerinin fotoğraf almalarına da mâni olduğundan bazı gazeteler, hakeme şiddetle hücum etmekte ve kendisini göreneksiz ve bilgisiz bir hakem olarak göstermektedirler. hakemin bu hareketi, diğer spor teşekkülleri üzerinde de esef ve hayretle karşılanmış, tamiri cihetine gidileceği bildirilmiştir.
mehmet yüce'nin, "idmancı ruhlar: futbol tarihimizin klasik devreleri: 1923-1952, türkiye futbol tarihi - ikinci cilt" kitabından;
izmir lig (1935-36)
izmir ligi'nde, katılan kulüpler açısından bu sene bazı değişiklikler var. birincisi, bornova kulübü federe edilerek lige alındı. ikincisi ise türkspor ile aydın demiryolları kulüpleri birleşerek izmir demirspor namı ile ligde yer aldı.
ayrıca lig müsabakaları devam ederken şarkspor namını egespor'a tahvil etmiştir. bu sene mecmûalar bakımından izmir ile ilgili haberlerde kesilmeler var. yevmi gazetelerden yeni asır'ı da tarama rağmen ligde oynanan toplam yetmiş iki maçın beşinin neticesini nihai ve ara puan cetvellerinden geriye giderek tespit edebildim:
1 aralık 1935 tarihinde altay'ın karşıyaka'yı 4-0 mağlup ettiği maçta nizamsız oyuncu oynattığı anlaşılan altay hükmen mağlup addedildi.
5 nisan 1936'da altınordu-altay maçında altay 3-0 öne geçtikten sonra altınordu 3 gol atarak durumu 3-3'e getirdi. altınordu'nun bir atağında hakem ele çarpmayı penaltı olarak değerlendirince altay kaptanı vehâb bey topa vurarak takımını sahadan çekti. altay hükmen mağlup addedildi.
3 mayıs 1936 günü müsabaka 3-3 devam ederken bornova'nın attığı dördüncü gole itiraz eden buca sahayı terk etti ve hükmen mağlup oldu.
24 kasım 1935'te göztepe, 12 nisan 1936'da izmir demirspor kulüpleri şarkspor'u, yine 12 nisan'da göztepe altay'ı hükmen mağlup ettiler.
altınordu ertesi sezonun başlangıcında; 18 ekim'de göztepe'yi 2-1 ve 25 ekim'de de bir nevi final müsabakasında karşıyaka'yı 6-1 mağlup ederek 1935-36 izmir şampiyonu oldu.