lille osc: tony sylva, mathieu debuchy, efstathios tavlaridis, mathieu bodmer, nicolas fauvergue (yohan cabaye dk.57), peter odemwingie (johan audel dk.75), jean ıı makoun, gregory tafforeau, matthieu chalme, nicolas plestan, ludovic obraniak (michel bastos dk.90) teknik direktör: claude puel
manchester united: edwin van der sar, gary neville, patrice evra, rio ferdinand, cristiano ronaldo (louis saha dk.67), wayne rooney, ryan giggs, nemanja vidic, michael carrick, henrik larsson, paul scholes (john o’shea dk.93). teknik direktör: alex ferguson
yardımcı hakemler: adrianus inia (ned), arend brink (ned)
4. hakem: bas nijhuis (ned)
losc: tony sylva (gk), mathieu debuchy, stathis tavlaridis, mathieu bodmer, nicolas fauvergue (dk. 57 yohan cabaye), peter odemwingie (dk. 75 johan audel), jean makoun, grégory tafforeau (c), matthieu chalmé, nicolas plestan, ludovic obraniak (dk. 90 michel bastos)
yedekler: grégory malicki (gk), schmitz rafael, stephan lichtsteiner, kevin mirallas
teknik direktör: claude puel (fra)
man. united: edwin van der sar (gk), gary neville (c), patrice evra, rio ferdinand, cristiano ronaldo (dk. 67 louis saha), wayne rooney, ryan giggs, nemanja vidić, michael carrick, henrik larsson, paul scholes (dk. 90+3 john o'shea)
yedekler: tomasz kuszczak (gk), wes brown, park ji-sung, darren fletcher, mikaël silvestre
teknik direktör: sir alex ferguson (sco)
goller: 0-1 ryan giggs dk. 83
sarı kartlar: dk. 27 mathieu debuchy, dk. 4 nicolas fauvergue, dk. 84 tony sylva (gk) (losc) dk. 15 patrice evra, dk. 29 nemanja vidić (man. united)
giggs ends lille resistance published: wednesday 21 february 2007, 0.52cet
losc lille métropole 0-1 manchester united fc ryan giggs scored with an 83rd-minute free-kick as united wrested a major advantage in northern france.
by chris burke from stade félix-bollaert
a late ryan giggs free-kick erased memories of last season's loss to losc lille métropole as manchester united fc achieved a 1-0 victory in lens that leaves them in command ahead of the return leg of their uefa champions league first knockout round contest.
no lille repeat unable to repeat their heroic success against the same opponents in november 2005, claude puel's side were nonetheless a good match for sir alex ferguson's visitors until the 83rd minute, when giggs floated a quickly-taken free-kick into the top right-hand corner of tony sylva's net from 23 metres.
high stakes the venue may have lacked the majesty of the stade de france, where united came unstuck in the group stage last term, but the stakes were much higher and lille made the early running spurred on by vociferous home support. theirs was the first chance of the evening, too, a looping header over the bar from surprise starter nicolas fauvergue. the premiership leaders threatened themselves when wayne rooney volleyed high from just inside the area on 20 minutes.
attacking intent the england forward featured alongside henrik larsson in a 4-4-2 configuration that signalled attacking intent, while wide men giggs and cristiano ronaldo repeatedly switched flanks to shake things up. seemingly trying to help them, the ligue 1 outfit started making a bad habit of losing the ball in dangerous positions, but the real action was taking place in the referee's notebook, where fauvergue, patrice evra, mathieu debuchy and nemanja vidić all saw their names inscribed within the first half-hour.
debuchy block indeed, the encounter became tied up in midfield until giggs surged down the right five minutes before the interval and fed rooney close to goal. his pass to larsson was blocked low down by sylva, and it needed a fantastic interception from debuchy to keep out ronaldo's effort on the rebound. mathieu bodmer then rolled a shot wide from distance at the other end as the half finished with scores and honours even.
rooney run the game had been a patchy affair, but a moment of magic from rooney kick-started a period of pressure from united when he took possession in the middle of the pitch. skipping past nicolas plestan with ease, the 21-year-old chipped a pass across goal and narrowly beyond a diving giggs. soon after, ronaldo got the better of left-back grégory tafforeau for once and stung sylva's gloves with a rasping drive.
disallowed goal not to be outdone, lille responded through bodmer, who perhaps should have produced better than the weak point-blank attempt edwin van der sar deflected wide with his foot. les dogues then thought they had scored when peter odemwingie headed in ludovic obraniak's centre, only to be penalised for pushing vidić. that scare convinced sir alex to introduce louis saha in place of ronaldo, the frenchman making an immediate impact with a low effort which sylva dived to his right to claim.
giggs breakthrough the flurry of chances continued with odemwingie curling wide before larsson squirmed free and lobbed over. just when it seemed the match would remain goalless, however, giggs stepped up to send united home with their grip on this tie. the two teams resume action at old trafford on 7 march.
baskın basanın... tanıl bora 05/04/2012 radikal.com.tr
futbol fıkhını çoktandır ihmal ettik. bugünkü meselemiz: hemencecik kullanılan ve rakibi gafil avlayan serbest atışlar. bu baskınlara nasıl bakmalı, bunlar hak mıdır?
cüneyt çakır’ın gayet parlak seyreden uluslararası kariyerinin bu son döneminde sanırım en fazla eleştiri aldığı pozisyon, ekimde yönettiği real madrid- olympique lyon şampiyonlar ligi grup maçında, ( http://www.macanilari.com....Lyon-201120125043--.html) bekletmeden kullanılarak gole çevrilen bir serbest vuruşu iptal etmesi idi. ispanyol basınının muteber yorumcularından guerrero’ya bakılırsa hakem, topa bakmayıp kaleye doğru adımlayarak baraj kurdurmaya giriştiği için pozisyonu süzememişti. oysa real’liler serbest vuruşu doğrudan kaleye vurmak gibi bir niyet beyan etmiş değillerdi, dolayısıyla baraj hazırlık protokolüne geçmek gerekmiyordu. başka bir yorumcu, azpitarte, daha ‘anlayışlı’ idi. o, real’in (mesut özil’in) baraj kurulmasını isteyip istemediğinin tam anlaşılamadığı kanısındaydı.
ta 2007’de lille-manchester united şampiyonlar ligi maçında da çok tartışılmıştı böyle bir pozisyon. lille takımı baraj hizalamakla meşgulken ryan giggs topu kaleye mıhlayıvermişti. lille oyuncuları ayrıca hakemin görüşlerini engellediğini söylüyorlardı. itirazlar sonuç vermeyince lille ciddi ciddi sahayı terk etmişti. bu sezon ingiltere ligi’nin 11. haftasında bolton-stoke maçını hatırlıyorum. henüz 2. dakikaydı. stoke kalecisi asmir begoviç geriye oynanan bir topu penaltı noktası üzerinde bir yerde kucaklayınca, hakem howard webb geri pas nedeniyle çift vuruş verdi. (webb’i hiç bilmeseniz bile 2010 dünya kupası finalinden hatırlayacaksınız.) stoke kalecisi ve savunma oyuncuları hakemle müzakerelere giriştiler ve uzun uzun konuşmaya niyetli görünüyorlardı. o esnada boltonlu klasnic topu hemen istopladı, yanındaki davies’e çıkardı, o da boş kaleye yuvarladı. howard webb stoke’lulara laf yetiştirmeyi bırakıp düdüğünü üfledi ve santrayı gösterdi. o kadar! bu yıkıcı gol, işi 5-0’a kadar götürdü.
real madrid’lileri baraj taassubuyla kızdıran cüneyt çakır, önceki hafta galatasaray-trabzon maçında bu defa ‘liberal’ bir yorum uyguladı. galatasaraylılar bir faul kararına kızmış, itiraz harmandalısı oynarken, durup durmakta olan topa doğru sakin sakin yürüyerek gelen colman, ona kibarca dokunup ilerde başıboş bekleyen burak yılmaz’a yuvarladı, kaleciyle karşı karşıya: gol.
hakemler bu baskın serbest vuruşları, bazen de itiraz yaygaraları koparan takımı cezalandırmak için ‘serbest bırakıyorlar’ sanki!
aslında kural açık: atışı kullanan takım, 9.15’lik mesafenin teminiyle ilgili bir şikâyette bulunmuyorsa, top da durur haldeyse oyunu başlatmakta serbesttir. uğur meleke “kaleye 40 metreden yakın olan her serbest vuruşta hakemin ‘düdüğümü bekle’ seremonisi yapması bence utanç verici”diye yazmıştı, hemfikirim. oyunu sündürenleri ödüllendirmek oluyor bu. sahanın her köşesindeki serbest vuruşların bir gala teşrifatıyla kullanılması, ömür törpüsüdür. takımlar yeniden diziliyorlar, sanki yeni bir santra yapılıyor. bilhassa memleketimizde, atan da karşılayan da hakem de bu protokole alıştığı için, atışı çarçabuk kullananlar çok zaman ‘fetbaz’ gibi görünüyor.
gerçi işin içinde mourinho olunca insan tabii bir fetbazlık sezmiyor değil. cüneyt çakır’ın lyon maçındaki baskın frikiği iptal etmesini nasıl eleştirmişti portekizli kibir ustası: “hızlı bir şekilde serbest vuruş kullanan takımlar var ve bu şekilde goller atıyorlar. rakipten önce organize oluyorlar ve gol atıyorlar. ama bize bunu yaptırmadılar. kimbilir belki bir gün biz de böyle bir gol yeriz ve ‘niye bizimkini saymadılar?’ diye sorarız.” (bilmez miyiz, dünyayı ayağa kaldıracaktır o gün!) düdüğü, barajı beklemeden, rakibin zihnen ve bedenen hazır olmadığı saniyeleri baskın fırsatı olarak değerlendiren bu atışlarda, evet, bir ‘savaş hilesi’ havası eksik değildir bazen. mourinho’nun real’inden, barajın kurulmasını bekler gibi yapıp atışı hemen kullanıvermek gibi bir hain pusu bekleyebilirsiniz, işte o tam hilebazlıktır. onu istemeyiz. ama futbolun içinde bir ‘baskın basanındır’ hukuku vardır. evet, mourinho’nun dediği gibi hızlı organize olma becerisidir. ayrıca oynama niyeti, oynama iştahıdır. haktır.
avrupa futbolunun en büyük kupa mücadelesi olan şampiyonlar ligi'nde kuralar çekildi.
isviçre'nin nyon kentinde yapılan kura çekiminde 16 takım çeyrek final mücadelesi öncesi birbirileriyle eşleşirken, galatasaray'ın grubundan lider olarak çıkan ingiltere takımı liverpool, geçen yılın şampiyonu barcelona ile çeyrek finale çıkma mücadelesi verecek.
şampiyonlar ligi'nde çeyrek finale çıkma mücadelelerinin ilk maçları 20-21 şubat 2007, rövanş karşılaşmaları ise 6-7 mart 2007 tarihlerinde oynanacak.
avrupa futbolunun önde gelen kulüplerinin katıldığı şampiyonlar ligi kura çekiminde almanya şampiyonu bayern münih, bu kupayı en çok kazanan ispanyol devi real madrid'i çekti.
grup mücadelelerinin en başarılı takımı fransız olimpique lyon ise çeyrek finale çıkmak için italyan as roma'yı elemek zorunda kalacak.
şampiyonlar ligi'nde final maçı ise 23 mayıs 2007'de atina'da yapılacak.avrupa şampiyonlar ligi'nde bir üst turda eşleşen takımlar şöyle:
fc chelsea (ingiltere) - porto (portekiz) bayern münih (almanya) - real madrid (ispanya) liverpool (ingiltere) - barcelona (ispanya) valencia (ispanya) - inter (italya) olimpique lyon (fransa) - as roma (italya) manchester united (ingiltere) - losc lille (fransa) arsenal (ingiltere) - psv eindhoven (hollanda) ac milan (italya) - celtic fc (iskoçya)