bu maçın dönüşünde manchester united'lı oyuncuları taşıyan uçak kaza yaptı ve içinde manchester united'lı oyuncuların ve görevlilerin bulunduğu 23 kişi hayatını kaybetti;
uçak kazasında ölen manchester united oyuncuları;
* geoff bent * roger byrne * eddie colman * duncan edwards (kazadan kurtuldu ama hastanede 15 gün sonra öldü) * mark jones * david pegg * tommy taylor * liam "billy" whelan
manchester united görevlileri
* walter crickmer, club secretary * tom curry, trainer * bert whalley, chief coach
the munich air disaster took place on 6 february 1958, when british european airways flight 609 crashed on its third attempt to take off from a slush-covered runway at munich-riem airport in munich, west germany. on board the plane was the manchester united football team, nicknamed the "busby babes", along with a number of supporters and journalists. 23 of the 44 people on board the aircraft died as a result of the crash. the injured were taken to the rechts der ısar hospital in munich where 16 survived.
the team was returning from a european cup match in belgrade, yugoslavia, but had to make a stop in munich for refuelling, as a non-stop trip from belgrade to manchester was out of the "elizabethan" class airspeed ambassador aircraft's range. after refuelling, the pilots, captains james thain and kenneth rayment, attempted to take off twice, but had to abandon both attempts due to boost surging in the port engine. fearing that they would get too far behind schedule, captain thain rejected an overnight stay in munich in favour of a third take-off attempt.
by the time of the third attempt, it had begun to snow, causing a layer of slush to build up at the end of the runway. when the aircraft hit the slush, it lost velocity, making take-off impossible. ıt ploughed through a fence past the end of the runway, before the port wing hit a nearby house and was torn off. of the 44 people on the aircraft, 21 were killed instantly and several others were knocked unconscious. fearing that the aircraft might explode, captain thain set about getting the remaining passengers as far away as possible. despite this, manchester united goalkeeper harry gregg remained behind to pull survivors from the wreckage.
an investigation by the west german airport authorities originally blamed captain thain for the crash, claiming that he had failed to de-ice the wings of the aircraft, despite statements to the contrary from eyewitnesses. ıt was later established that the crash had, in fact, been caused by the build-up of slush on the runway, which had resulted in the aircraft being unable to achieve take-off velocity; thain's name was eventually cleared in 1968, ten years after the incident.
manchester united takımını taşıyan uçak 06.02.1958 de ingiliz havayollarının 609 sefer sayılı uçağı ile münich reim havaalanından kalkış sırasında yarı erimiş kar ile kaplı pistte 3.denemesinde düştü.uçakta “busby nin bebekleri” ünvanını taşıyan manchester unitedlı futbolcuların yanında az sayıda gazeteci ve taraftarda vardı.kazada 44 yolcudan 23 ü ölmüş,kazadan yaralı olarak kurtulanlardan 16 sıda münichte rechts der ısar hastanesinde tedavi edilmiş ve kurtulmuştu.
takım belgradda oynanan kızılyıldız avrupa kupası maçından dönüş yolundaydı.münich havaalanına inerek yakıt ikmali yaptıktan sonra manchestera devam edecekti.ilk iki denemede pilotlar james thain ve kenneth raiment kalkışı başaramamış,o gece münichte kalmak istemediklerinden de üçüncü kez denemiş ve facia bu şekilde yaşanmıştı.
üçüncü deneme esnasında kar yağışı da başlayınca facia kaçınılmaz olmuş,uçak kalkış için hızlanmış ama birden pistin sonunda yeni yağmış ve erimiş kara girince hız kaybetmiş pist dışına çıkarak ters dönmüştü.kazada 44 yolcudan 23 tanesi hemen ölmüştü.
kaza ardından yapılan soruşturmada kaptan thain uçağın kanatlarındaki buzu çözen sistemi çalıştırmamakla suçlanmış ,tam 10 yıl sonra 1968 de ise kazanın gerçek sebebinin yeni yağmış kara saplanan uçak yüzünden olduğu anlaşılmıştı.
bunlardan başka çokta bilinmeyen başka bir kaza var ki belki de bunlardan daha önemli çünkü daha sonradan meşhur olacak pek çok futbolcu bu kazadan kılpayı kurtulmuş.işte o kazanın öyküsü:
1986’da sonny hasnoe isimli surinam asilli hollandali bir sosyal gönüllü , imkanlari oldukca kisitli, kenar mahallelerde yasiyan surinam asilli cocuklari bir araya toplayip spor sayesinde ozguvenlerini kazandirmaya amaçlar, ve colourful 11 ismini verdikleri bir futbol takimi kurarlar. haziran 1989’da hasnoe, surinam’in sv robinhood takimi ile bir hazirlik maci ayarlar ve bu cocuklarin , bu seyahat icin kuluplerinden izni istenir. surinam havayollari py764 sayili ucak amsterdam ‘dan havalanir ve inise az kala kaza gecirir. 187 yolcudan 176si hayatini kaybeder. o an ucaktaki tüm colorfull 11 oyunculari hayatini kaybederler. kulupleri tarafindan gitmelerine izinleri verilmeyen ruud gullit, frank rijkaard, aron winter, bryan roy, stanley menzo ve regi blinker, bu feci olayi yasamaktan kurtulurlar. hayatini kaybeden oyuncular, yaslari ve oynadiklari kulupler; ·ruud degenaar, 25, heracles almelo ·lloyd doesburg, 29, afc ajax ·steve van dorpel ,23, fc volendam ·wendel fräser, 22, rbc roosendaal ·frits goodings, 25, fc wageningen ·jerry haatrecht, 25, neerlandia, ·virgall joemankhan,20 , cercle brugge ·andro knel, 21, nac breda ·ruben kogeldans, 22, willem ıı tilburg ·ortwin linger, 21, hfc haarlem, ·fred patrick, 23, pec zwolle ·andy scharmin, 21, fc twente ·elfried veldman, 23, de graafschap ·florian vijent, 27, telstar ·nick stienstra, 33, rc heemstede (coach) kazada kurtulan futbolcular: sigi lens, 25, fortuna sittard, birdaha asla futbol oynayamadı ·edu nandlal, 25, vitesse, birdaha asla futbol oynayamadı radjin de haan, 19, telstar, bir daha asla eskisi gibi olamayınca futbolu bıraktı.
old trafford stadında oynanan 10 şubat 2008 manchester united manchester city ingiltere premier ligi derbisine, bu maçın dönüşünde yaşanan uçak kazasının 50. yıldönümü anısına, manchester united'lı futbolcular 1958 yılında giyilen kırmızı, reklamsız ve arkasında oyuncu isimleri bulunmayan formalar ile sahaya çıkmışlardır.
maçtan diğer bir manchester ekibi olan city 1-2 galip ayrılmıştır.
kızıl yıldız'lı futbolcular iki yıl önce avrupa kupasında karşılaştıkları rakiplerinin uğradığı uçak kazasını halâ unutamadıklarını söylediler
bugün ingilterenin şöhretli takımlarından manchester united'in münich'te uğradığı feci uçak kazasının ikinci yıldönümüdür.
hatırlarda olduğa gibi manchester united 1958 senesinin 6 şubat günü belgrâd'da, kızılyıldız'ıa oynadığı avrupa şampiyon kulüpler kupası revanş maçından manchester'e dönerken uçağın düşmesi neticesinde pek çok kıymetli futbolcusunu kaybetmiş ve feci kaza torino'dan sonra spor dünyasının ikinci büyük faciası olarak vasıflandırılmıştı.
bir tesadüf neticesi manchester'ın uğradığı facianın ikinci yıldönümünde beşiktaş'ı istanbul'da karşılacak olan kızılyıldızlı futbolcular üzüntülerini şöyle ifade etmişlerdir: « 1958 senesi avrupa şampiyon kulüpler kupasının kardofinallerinde karşımıza manchester united düşmüştü. kuvvetli rakibimize manchester'da yapılan iık maçta 2-1 mağlûp olduk. sıra revanşa gelmişti. bütün gavretimize rağmen manchester'i belgrad'da mağlûp edemedik. 3-3 berabere biten maçın sonunda biz kupadan elenirken, manchester vatanına bir dömifinalist olmanın sevinci içerisinde dönecekti. fakat meş'um facia bu sevinci yarıda bıraktı. onlara yalnız ingilizler değil, bütün dünya ağladı.»
6 şubat 1958'de munih-remi havaalanı'nın buzlanmış pistinden havalanmak için üçüncü girişiminde bulunan brıtish european havayollarına ait 609 sefer sayılı uçak, gerekli yüksekliğe çıkamayınca alanı çevreleyen engellere sonra da bir eve çarpıp düştü. belgrad'ta yaptıkları avrupa kupası maçından dönen manchester unıted'u futbolcuları da taşıyan uçaktaki 48 kişiden 23'ü kazada hayatını kaybetti. ölenler arasında çocukluklarından beri birlikte top oynayan sekiz unıted'u futbolcu da vardı.
sir alex ferguson 1986'dan bu yana manchester united'ın başında. derler ya. kendimizi bildik bileli... ama iskoç hocanın united tarihindeki tek örnek olduğunu düşünenler yanılır. bir başka iskoç, sir alexander matthew busby 1945-1969 yılları arasında kesintisiz olarak kırmızı şeytanlar'ın hocalığını yaptı. 1970-71 sezonundaki biryıllık dönüşünü de hesaba katarsanız 25 sene ediyor.
savaşın hemen ardından göreve başlayan 36 yaşındaki busby, united'ı çok geçmeden iddialı bir takım haline getirmişti. 1947, 1948 (fa cup'ı kazandılar), 1949 ve 1951'de ligi liverpool'un ardından ikinci bitirdikten sonra 1952'de şampiyonluğa ulaştılar. 1956'da ligi bir kez daha şampiyon bitirdiklerinde takımın yaş ortalaması yalnızca 22'ydi. ertesi yıl ise aynı takımla yine şampiyon olacaklardı. bu dönemde united'lı futbolcular yaşlarından ötürü busby'nin bebeleri, yani "busby babes" olarak tanınıyorlardı. bu takma adı ilk kullananın manchester evening news gazetesi yazarı tom jack son olduğu söylenir. busby'nin transfer edeceği oyuncuları çocuk yaşta takıma kazandırma gibi bir geleneği vardı. genç yaşlarına rağmen uzun zamandır birlikte oynayan bebeler içinde dikkate çeken en önemli isim ileride "sir" unvanı da alacak olan efsanevi futbolcu bob-by charfton'dı. saygımızın ifadesi olarak diğer bebeleri de sıralayalım: geoff bent, jackie blanchflovver, ro-ger byrne. eddie colman, duncan ed-vvards, bili foulkes, mark jones, wilf mcguinness, david pegg, albert scanlon tommy taylor dennis viollet ve liam wheian.
1955'te start alan avrupa kupasının ilk yılında ingiliz takımlan kendi liglerinin kuralları yüzünden kupaya iştirak edememişti. 1956-57'deki kupaya katılarak bu kupada yarışan ilk ingiliz takımı olan united, yarı finale kadar yükselmiş ama burada real madrid'in bileğini bükmeyi başaramamıştı. ama bu performansı herkesin united'ı 1957-58'deki kupanın favorilerinden biri olarak görmesine yetiyordu.
bir sonraki sezon, beklendiği gibi manchester united kupada iyi gidiyordu. shamrock rovers ve dukla prag'ı butun maçlarda yenerek eleyen kırmızı şeytanlar, çeyrek finalde karşılaştığı kızılyıldızı da ingiltere'deki ilk maçta 2-1 mağlup etmeyi başarmıştı. rövanşta alınacak bir beraberlik bile united'ı yarı finale çıkaracaktı ki, united bu maçtan 3-3'lük beraberlikle ayrıldı. busby'nin bebeleri toplamda 5-4'lük galibiyetle kızılyıldızı elemiş, ingiltere'ye sevinçli bir şekilde dönmeyi hak etmişti. ama o dönemde şimdilerde sık gördüğümüz fikstür değişimleri yaşanmadığından cumartesi günkü lig maçına hazırlanmaları için az bir vakitleri kalmıştı. mecburen geldikleri gibi uçakla döneceklerdi. kış mevsiminin sert hava koşulları da dikkate alındığında, hava taşımacılığının o yıllarda en güvenli ulaşım yolu olarak görüldüğü söylenemezdi ama en hızlısı olduğuna da şüphe yoktu.
kulüp, takımı eve getirecek bir uçak ayarladı. bir airspeed ambassador galzu. british european havayollan'nın 609 sefer sayılı uçağı. zaten united takımını pazartesi belgrad'a getiren de lord burghley adındaki aynı tip uçaktı. bu uçak hizmete girdiği 1952'den bu yana 86 bin uçuşta 2-340-000 yolcu taşımış ve bu zaman zarfında bir tek kaza bile yaşanmamıştı.
uçakta futbolcular, idareciler ve kulüp çalışanları dışında ingiliz spor gazetecileri, taraftarlar ve yolcular da olacaktı. uçak belgrad'tan bir saat rötarlı kalktı.
çünkü futbolculardan johnny berry pasaportunu kaybetmişti. durum can sıkıcıydı ama bu birkaç saat sonra yaşanacakların yanında çok önemsiz bk aksilikti ne yazık ki. belki johnny berry olacakları bilse, o pasaportu hiç bulmaz ve o uçağa asla binmezdi.
uçağın yakıt ikmali yapmadan yugoslavya-ingiltere arasındaki mesafeyi kat etmesi mümkün değildi. belirlenen yakıt ikmal noktası münih'ti. münih'e kadar yolculuk sorunsuz geçti.
kaptan pilot james thain planlandığı gibi uçağa yakıt aldıktan sonra yeni den havalanmak üzere harekete geçti. pilot tüm kalkış rutinlerini iki kez aynen tekrarlamak zorunda kaldı çünkü motorlardaki bir sorun nedeniyle kalkmayı başaramamıştı. thain, şubat soğuğunun dondurduğu pistte üçüncü ve son denemesine giriştiğinde saatler sabaha karşı 3:04'ü gösteriyor ve içerideki united'lılardan uyumayanlar belki de bu kez avrupa kupası'nı müzelerine götürebileceklerini konuşuyorlardı. ya da cumartesi günkü maçtı tartıştıkları. takımın yaş ortalaması hala çok genç olduğu için (24) kızlardan konuşuyor da olabilirlerdi tabi. kimbilir, belki de o dönem her erkeğin hayalini süsleyen marilyn monroe ve sophia loren'le ilgili sakalar yapıyorlardı.
her ne yapıyor olurlarsa olsunlar, bu çok üzün sürmedi. kalkışın hemen ardından yeterli irtifayı kazanamayan uçakları önce havaalanını çevreleyen engellere, sonra da o sırada kimsenin yaşamadığı bir eve çarparak düştü.
uçağın taşıdığı 43 kişiden 23'ü ölecekti. avrupa kupası'nda yarı finale yükselmeyi başaran takımın çakı gibi delikanlılarından 7 tanesi kaza anında hayatım kaybetmişti; geoff bent, roger byme, eddie colman, mark jones, davki pegg, tommy taylor ve liam whelan. bugün "manchester united'ın gelmiş geçmiş en iyi oyuncuları" listesinde dördüncü sırada yer alan duncan edwards ise kazadan sonra hastanede 15 gün boyunca verdiği yaşam mücadelesini ne yazık ki kaybedecekti. doktorlar onun verdiği hayata tutunma savaşını hayretler içinde izlemişlerdi.
tüm zamanların en iyi futbolcularından olan bobby charlton'a bile, "bana kendimi daha aşağı hissettiren bir futbolcu varsa, o da duncan'dı" dedirtecek bir futbolcunun öyle kolay teslim olmayacağını bilmeleri gerekirdi aslında. belki de yoğun bakımdayken kafasının içinde takım arkadaşlarıyla birlikte önemli bir maç oynadığı için ölümü 15 gün boyunca kalesine yaklaştırmamayı başarmıştı defansif özellikleri ağır basan duncan.
kazada yalnızca futbolcular ölmemişti elbette ölenlerin çoğunluğunu ingiliz spor gazetecileri oluşturuyordu. takımın iki antrenörü, bir taraftar ve kulüp sekreterinin dışında yolculardan ve uçak ekibinden de ölenler olmuştu.
kurtulanların da kazayı ucuz atlattığı söylenemezdi. johnny berry ve kuzey irlandalı futbolcu jackie blanchflower kazada aldıkları yaralar yüzünden futbola erken veda etmek zorunda kaldılar. diğer futbolcular ise ömür boyu arkadaşlarının öldüğü bir kazadan kurtulmanın getirdiği garip bir suçluluk duygusuyla boğuştular. matt busby de kazada ciddi biçimde yaralandı ve epey bir süre hastanede yatmak zorunda kaldı. bu sırada iki kez ölmek üzere diye takdis edildi.
kazadan sonraki hafta sonu ingiltere ve avrupa'da bütün maçlardan önce iki dakika saygı duruşu gerçekleştirildi. manchester united'a elenen kızılyıldız takımı, united'ın 1958 avrupa kupası'nın onursal şampiyonu olmasını önerdi.
busby'nin yokluğunda takımı jimmy murphy çalıştırdı. yedeklerlerden ve genç takım oyuncularından oluşan yeni takım, ilk maçında sheffield wednesday'i 3-0 yendi. ligde çok başarılı olamasalar da fa cup finaline çıkmayı başaran "kazazede united" bolton wanderers'a 2-0 yenildi.
yeni sezonda yeniden takımın başına geçen busby, yeni nesil bir "busby'nin bebeleri" takımı kurdu. bu takımın yeni oyuncularından biri de george best'di. kazadan on sene sonra 1968'te avrupa kupası'nı kazanan manchester united'in futbolcuları arasında münih faciası'ndan canlı çıkan bobby charlton ve bill foulkes da vardı. *
ilk başta kazanın pilotaj hatası yüzünden gerçekleştiği iddiae edildi. kanatların buzlanmış olabileceği dikkate alınmamıştı. ama araştırmalar derinelştikçe, asıl hatanın pisti kısa tutan ve pistin sonuna bariyer koyan alman yetkililerde olduğu ortaya çıktı. uçağın yeterince hızlanmasını engellemişti. bu olumsuz şartlarda. almanlar bunu kabul etmeyip pilotu suçlamayı sürdürüyorlardı tabii.
"kafamı hemen aşağı eğdim. sonra hatırladığım ilk şey uçağın dışında olduğumdu. koltuğumda kemerim takılı vaziyette oturuyordum. hemenhastaneye götürdüler ama takım arkadaşlarımın öldüğünü ancak öbür gün öğrenebildim. ertesi sabah uyandığımda bir alman bana pnların adını okuyordu. uykuya daldım. ne kadar uydum hatırlamıyorum. ben neden kurtuldum, onalr neden ldü anlamıyorum. bununla hiç yüzleşemedim. zaman zaman yakınlarıyla karşılaşıyorum ve kkendimi biraz suçlu hissediyorum."
kuzey irlandalı kaleci uçaktan sağ kurtulan şanslı unitedlılardan biriydi. kazanın hemen sonrasında insanları kurtarmak için gösterdiği çaba yüzünden "münih kahramanı" ismini aldı.
"uçak düştükten hemen sonra, nere den geldiğini bilmediğim bir cesaretle enkaza tırmanmaya başladım. uçağın pilotu, 'kaç, salak herif patlayacak!' diye bağırıyordu, önce bir bebeği, sonra bir kadını dışarı çıkardım. bobby charlton ve dennis viollet'i uçak enkazından çıkarıp karda onlarca metre sürükledim. matt busby göğsünü ovuşturuyor ve 'ayaklarım, ayaklarım!' diye bağırıyordu. roger byrne'in üstünde başında bir iz yoktu ve gözleri açıktı. ama öldüğü belliydi. gözlerini kapamadığım için hep pişmanlık duydum. jackie blanchflower'ı bulduğumda sağ kolunun bir kısmı neredeyse kopmuş durumdaydı. ben şanslıydım, kurtuldum ama kurtulanların çektiği o klasik suçluluk duygusuyla boğuşmak zorunda kaldım. 40 yıl sonra bile roger'ın dul eşi joy byrne, geoffrey bent'in karısı marion, david pegg'in ailesi ve diğerlerinin yüzüne bakmaya cesaret edemiyordum. onlar sevdiklerini kaybetmiş ve ben hayatta kalmıştım çünkü. kendimi ancak 1998'de toplayıp joy'la konuşabildim."
nemli lacivert gözlerini boğaz'ın aynı renkteki sularına dikti: «bana» dedi «böyle sakin bir günümde bunu hatırlatmayacaktınız». sonra kederini içine döken bir sesle devam etti: «edwards, colman, jones, byrne, taylor, whenan, onları, onların hâtıralarını unutabilir miyim?».
bu sözleri stoke ctty'nin milli forvet oyuncularından violette söylüyordu.
bahsettiği arkadaşları ise manchester'in mesut bir gününde bir uçak kazâsı neticesinde hayata veda etmişlerdi... ya violett! o da ölümden dönmüştü. 23 yaşında bu futbolcu, ecele çalım atmasını bilmişti...
sanki o anı bir kere daha yasıyordu. büyük bir facianın bütün üzüntüleri, ıstırabı üzerine çökmüştü. mırıldarnırcasına sözlerine şöyle devam etti:
«çok sevdiğim arkadaşım boby charlton ile yan yana iki koltukta oturmuştuk. tam kanalların hizasındaydık. boby'ye iki çocuğumdan bahsediyordum. birkaç gündür görememiştim. o kadar sevinçli idik ki... kızılyıldız takımını kendi sahasında 3-3 berabere kalarak elemiştik. belgraddan kalkmış münih'e inmiştik. şimdi ise uçağımız yerden belki bir metre kadar yükselebilmişti. tekerlekler yerden kesilirken bazı arkadaşlar hep birden hoppp... diye bağırmışlardı. bu hop uzun sürmedi. sonra müthiş bir gürültü koptu. meğer uçağımız bir çiftlikten içeri girmiş» kendime geldiğim zaman sevgili arkadaşlarımın cesetlerini karlar içersinde gördüm. 6 şubat 1958 tarihini unutamayacağım.»
«herşey kısmetle» diyen violett. 17 yaşında manchester united'e girdiğini, geçen yıl 750.000 türk lirası alarak stoke city'e geçtiğini, uçak lafını ağzına almak istemediğini söyledi. ve devam etti: «o günkü takımımız avrupa şampiyon kulüpler şampiyonluğuna gidiyordu. shamrock rovers, dukla ve kızılyıldız takımlarını elemiştik. keşke arkadaşlarım sağ olsalardı da ben de onlar da futbol oynamasaydık.»
crvena zvezda: vladimir beara; novak tomić, miljan zeković; rajko mitić (kaptan), ljubomir spajić, vladimir popović; ranko borozan, dragoslav šekularac, lazar tasić, bora kostić, jovan cokić
teknik direktör: milorad pavić
manchester united: harold gregg; william anthony foulkes, roger william byrne (kaptan); edward colman, mark jones, duncan edwards; kenneth morgans, robert charlton, thomas taylor, dennis viollet, albert scanlon
roger byrne, edward colman, mark jones, david pegg, thomas taylor, william whelan, geoff bent & duncan edwards died in the airplane crash in münchen at 5.02.1958
fatih uraz'ın "adamın abdalı kaleci olur" kitabından;
kaleciler gerçekten deli mi?
1930'lu yıllarda manchester city'nin file bekçiliğini yapan frank swift'in (1913-1958) bu konudaki yaklaşımı gayet hoştur kanımca. "bir kaleci ya doğuştan delidir ya da kalecilik yaptığı için delirir. ben istisna olmalıyım, ben deli değilim, olsa olsa ahmakça bir hata yaptıktan sonra kendisine kıyan biriyim." (ingiltere'nin yetiştirdiği en iyi kalecilerden biri olan swift, gazeteci olarak kızılyıldız-manchester united maçını izlemek üzere belgrad'a gitmişti. dönüş esnasında bindiği uçak düştü ve 23 yolcu hayatını kaybetti. bunların arasında sekiz futbolcu bulunuyordu. swift uçaktan canlı çıkmayı başardıysa da emniyet kemerinin şah damarını kesmesini önleyemedi ve hastaneye yetiştirilmek istenirken yolda öldü.)
crvena zvezda: vladimir beara, novak tomic, miljan zekovic, lazar tasic, dragoslav sekularac, ljubomir spajic, vladamir popovic, jovan cokic, ranko borozan, rajko mitic, bora kostic
teknik direktörü: milorad pavic (yugoslavya)
manchester united: harry gregg, mark jones, bill foulkes, roger byrne, kenneth morgans, eddie colman, duncan edwards, bobby charlton, tommy taylor, albert scanlon, dennis viollet
teknik direktörü: matt busby (iskoçya)
gol: (0-1) dk. 2 dennis viollet (0-2) dk. 30 bobby charlton (0-3) dk. 31 bobby charlton (1-3) dk. 46 bora kostic (2-3) dk. 50 (pen.) lazar tasic (3-3) dk. 58 bora kostic
turnuvanın ikinci yılı talihsiz rastlantılarla honved’i tarihe gömmüştü. üçüncü yıl da feci bir kazâ ile matt busby’nin dünyayı hayretler içinde bırakan «bebekleri» ni aldı götürdü. eleme turunda serbest irlanda’nın shmarock’unu 3-2 ve 6-0 lık skorla ezdikten sonra, çekoslovakya’nın dişli takımı dulda prag'ı 0-1 ve 3-0 la elemişler, çeyrek finallerde de yugoslav kızıl yıldız’ı manchester de 2-1 yenmişlerdi. belgrada geldiler revanşı oynadılar 3-3 berabere kalarak dömifinali hakettiler ve.... uçağa binip memleketlerine giderken... öldüler. ( http://www.macanilari.com...nited-195715985004--.html)
Busby'nin bebekleri dömifinalde milân'la oynayacaklardı. belki da futbol tarihinde «ingiliz futbolunun yeniden doğuşunu hazırlıyorlardı. dömifinali manchester, yedekleriyle oynadı. elendiler ama. manchesterdeki 2-1 galibiyetleri büyük bir başarı idi.
crvena zvezda: vladimir beara (gk), novak tomić, miljan zekovic, rajko mitic (c), ljubomir spajic, vladimir popović, ranko borozan, dragoslav šekularac, lazar tasić, borivoje kostić, jovan cokic
teknik direktör: milorad pavic (srb)
man. united: henry gregg (gk), william foulkes, roger byrne (c), edward colman, mark jones, duncan edwards, kenneth morgans, bobby charlton, thomas taylor, dennis viollet, albert scanlon