5.kasım.1933 - 83 sene önce bugün "leblebi" mehmet, galatasaray forması ile son maçına çıktı. 5 kasım 1933 pazar günü taksim stadı'nda yunanistan'ın ethnikos takımıyla oynanan ve sarı-kırmızılı takımın antrenörleri pedeafoot ve "cici" necdet'in golleriyle 2-0 kazandığı maçla son kez galatasaray forması giyen leblebi mehmet, 1908 yılında kırklareli'nin pınarhisar ilçesinde doğdu. babası tanınmış tüccarlerdan salim bey'dir.
leblebi mehmet ilk defa futbola 1918 yılında, henüz 10 yaşında iken öğrenci olarak bulunduğu galatasaray lisesinde başladı.
adil giray'ın çalıştırdığı küçükler takımında oynadıktan sonra 1922-23 sezonunda galatasaray üçüncü takımında sağ açık olarak yer alan leblebi mehmet ilk kez 14 yaşında iken 1922 yılında g.saray kupası finalinde altınordu'ya karşı, takım eksik olduğu için galatasaray birinci takımında oynadı. yusuf ziya öniş tarafından forvette oynatılan mehmet o gün takımın 3 golünü birden atmıştı. maç bitiminde bazı oyunculara sinirlenen yusuf ziya, “şu leblebi kadar çocuktan utanın. bakın attığı gollere…” diye çıkışmış, takımda iki mehmet olduğundan (mehmet nazif), karıştırmamak adına bizim küçük mehmet’in adı, leblebi mehmet olarak kalmıştı. daha sonraları çok gol atanlar için sıkça söylenen "leblebi gibi gol atmak" deyimi, leblebi mehmet'ten gelmektedir.
leblebi mehmet, 1924 olimpiyatları nedeniyle paris’te, burje stadı’nda oynanan çekoslavakya maçında milli takım forması giydiğinde, henüz 16 yaşına yeni basmıştı. toplamda 16 kez ay yıldızlı formayı giyen leblebi mehmet, milli forma altında 2 de gol atmayı başardı.
leblebi mehmet, aynı zamanda çok da teknik bir futbolcuydu. fenerbahçeli alaaddin baydar’la aynı takımda olmamalarına rağmen, karma takımlarda veya milli takımda yan yana geldiklerinde çok iyi anlaşırlar ve büyük işler yaparlardı. mehmet, 1930-1933 yılları arasında hem sarı-kırmızılı takımda oynamış hem de galatasaray genç takımını çalıştırmıştır.
sarı-kırmızılı forma ile oynadığı 140 maçta 80 gol atan leblebi mehmet, henüz 25 yaşında iken, 1933 yılında futbolu bıraktı ve doğduğu yer olan pınarhisar’daki babasının yanına giderek çiftlik işleriyle uğraşmaya başladı.
leblebi olan lakabını soyadı olarak alan ve 1939 yılında istanbul'a dönen mehmet leblebi, galatasaray kulübünde yönetici olarak görülmeye başladı. aynı yıl milli küme’ye biri hükmen, 3 yenilgiyle başlayan galatasaray'ı milli küme şampiyonu yapmakla yöneticilikteki başarısını da göstermiştir.
1946 yılında taksim belediye gazinosu müdürü olan leblebi mehmet, 16 kasım 1945 tarihinde galatasaray kulübü futbol umumi (genel) kaptanlığı görevini de üstlenmiştir.
1972 yılında vefat eden mehmet leblebi’nin unutulmaz futbolculuğunun yanı sıra beyefendiliği de galatasaray tarihinde önemli bir yer edinmiştir.